Dalinuosi savo variantu, kuris daugybę metų tobulintas, gardinamas vienu keistai skambančiu prieskoniu ir gaminamas maišant kelis pjaustymo būdus. Labai smagu, kad nieko nereikia sverti ar matuoti.
Darbo ir lėkščių į valias, bet viską vainikuoja tobulas stalo papuošimas ir gaivus, maloniai saldžiarūgštis ir vos vos aštrus skonis. Ir jei šį gardėsį valgysite iš didelio indo, būtinai pabandykite jo dėtis ne į plokščią lėkštę, bet įsidėdami 2-3 šaukštus į dubenėlį ir gerai sumaišę visus produktus.
Kam tada vargti sluoksniuojant? Nes pirmiausia valgome akimis, ypač per šventes. Bet prisipažinsiu – esu nekart gaminusi šių produktų mišrainę, dėjusi konservuotų žirnelių ir marinuotų agurkų ir netgi virtų pupelių, bet tai jau ne „patalai“.
Silkė pataluose
Reikės:
- 250 g majonezo
- 2 silkių
- 2 vidutinio dydžio bulvių
- 1 didesnės morkos
- 1/2 didesnio mėlynojo arba baltojo svogūno (arba 1 mažo)
- 2 saldžiarūgščių obuolių
- 1 didesnio ilgojo burokėlio (ar dviejų apvalių)
- 1 virto kiaušinio trynio
- 1/2 šaukštelio cinamono
- 1 šaukštelio druskos
- 1/4 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
Kaip gaminti
Burokėlius, bulves ir morką išverdu, stengiuosi nepervirti. Jiems vėstant, išdoroju silkes ir filė supjaustau nedideliais kubeliais. Tokiais pačiais kubeliais pjaustau obuolius, juos sudedu į dubenėlį ir kruopščiai sumaišau su cinamonu.
Luptas bulves ir morką pjaustau taip pat, o svogūną sukapoju kuo mažesniais gabalėliais. Luptą burokėlį sutarkuoju šiaudeliais, o trynį pačia smulkiausia tarka.
Į gilų platų indą dedu sluoksniais tokia tvarka:
- bulvės
- 1/2 šaukšelio druskos
- morkos
- aitrioji paprika
- svogūnai
- 1/2 šaukštelio druskos
- obuoliai
- silkė
- burokėliai
- majonezas
- trynys
Šį patiekalą galima pasiruošti net ir dieną iki planuojamo valgymo, bet majonezą ir trynį visad dedu tik prieš pat tiekiant.
Skaniausia, kai indas bent kelias valandas pabūna šaldytuve.
Valgome su mėgstama duona.