Gaminasi patys, bet pasitiki ir meistrais
Kaip pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, lietuviams varškėčiai yra tarsi vienas iš tradicinių patiekalų, kuris neretai patiekiamas pusryčiams ar pietums. Nors šis patiekalas kartais siejamas su vaikų meniu, nereikia stebėtis, jog varškėčiais mėgaujasi ir suaugusieji.
„Varškėčiai daliai mūsų tėvų ar netgi senelių siejasi su vaikyste ir išties siekia gilias tradicijas. Tiesa, jeigu anksčiau lietuviai mėgaudavosi tik įprastais virtais ar keptais varškėčiais, tai šiandien jų yra daugybė skirtingų skonių bei vartojami su įvairiausiais priedais – tiek saldžiais, tiek ir sūresniais“, – sako E.Dapkienė.
Anot prekybos tinklo atstovės, šią mintį iliustruoja pirkėjų pasirinkimas. Dalis klientų iki šiol varškėčius gaminasi patys. Tuo metu kita dalis pirkėjų noriai renkasi meistrų jau paruoštą šviežią produkciją. Dar kiti savo pirkinių krepšelį papildo šaldytais gaminiais.
„Mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti įvairių rūšių šaldytų varškėčių. Tarp populiariausių – šaldyti „Beatos“ varškėtukai su speltų miltais bei šaldyti kepti varškėčiai „Ekspresso“, taip pat klasikiniai šaldyti varškėčiai 500 gramų pakuotėje“, – detalizuoja E.Dapkienė.
Pasak jos, lyginant š. m. sausio 1-vasario 17 d. su analogišku laikotarpiu pernai, šaldytų varškėčių pardavimai augo daugiau nei 20 proc.
Ne tik skanu, bet ir sveika
Tuo metu „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, jog varškėčiai lietuvių itin mėgstami ne tik dėl savo klasikinio skonio, bet ir maistinės vertės.
„Pagrindinis varškėčių ingredientas varškė yra naudingas žmogaus organizmui dėl joje esančių baltymų, riebalų, vitaminų bei mineralų. Varškėje ypač gausu kalcio bei fosforo – pastarosios medžiagos ypač svarbios vystantis bei išliekant tvirtiems kaulams. Kartu tai yra puiki baltymų alternatyva tiems, kurie nemėgsta mėsos ir atsisako ją valgyti“, – teigia B.Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė pataria, kad gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, kadangi riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis bei tuo pačiu pagerina kai kurių vitaminų įsisavinimą, prisideda prie smegenų ir nervų sistemos vystymosi.
„Dažnu atveju varškė netgi yra tinkama vartoti tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tai visapusiškai naudingas ir sveikas pieno produktas, kurio pagrindu pagaminti varškėčiai gali nudžiuginti ne tik gomurį, bet ir organizmą. Belieka išsirinkti, kokiais varškėčiais norėsite pasimėgauti šiandien“, – sako B.Baratinskaitė.
Paragaukite skonių įvairovės
Maisto gamybos žinovė dalijasi keletu varškėčių receptų idėjų, kurios nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius.
Nemirštanti klasika – virti varškėčiai
Reikės:
- 350 g varškės
- 1 kiaušinio
- 8 šaukštų miltų
- 1 šaukštelio cukraus (arba pagal skonį)
- 1 žiupsnelio druskos
„Pirmiausia, dubenyje pertriname varškę, tuomet įmušame kiaušinį, įberiame cukraus, druskos ir viską išmaišome. Vėliau beriame miltus, vėl viską gerai išmaišome ir paminkome. Tešlos masė turėtų nelipti prie rankų, o jeigu limpa – įdėkite dar truputį miltų. Tiesa, miltų negalima padauginti, nes kitaip varškėčiai bus kieti. Iš tešlos formuojame mažus rutulėlius, juos šiek tiek suplojame ir sudedame į verdantį vandenį. Verdame apie 7 minutes, kol rutuliukai iškyla į paviršių. Patiekiame su grietine ir druska, kas mėgsta sūriai, o kas saldžiai – su grietine ir uogiene“, – eigą pasakoja B.Baratinskaitė.
Burnoje tirpstantys varškėčiai su obuoliais
Reikės:
- 800 g varškės
- 2 stiklinių miltų
- 4 obuolių (nedidelių)
- 2 kiaušinių
- 6 šaukštų cukraus
- 4 šaukštų kefyro
1 šaukštelio sodos „Obuolius nulupame, išimame sėklas ir juos sutarkuojame. Toliau į dubenį sudedame varškę, sutarkuotus obuolius, miltus, cukrų, kefyre nugesintą sodą, įmušame kiaušinius ir masę gerai išminkome. Iš gautos varškinės tešlos formuojame storus blynelius ir dedame į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepame, kol varškėčiai gražiai apskrunda. Patiekiame šiltus su grietine arba jogurtu, pagal kiekvieno skonį“, – pataria maisto ekspertė.
Ypatingieji varškėčiai
Reikės:
- 200 g varškės (geriau liesesnės)
- 1 kiaušinio
- 1 saujos špinatų (tinka ir dilgėlių lapeliai)
- 5 šaukštų kvietinių miltų
- 0.5 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 žiupsnelio malto muskato (galima ir nedėti)
- pagal skonį druskos ir pipirų
„Špinatus nuplaukite, gerai nusausinkite bei smulkiai supjaustykite. Varškę ištrinkite šakute su kiaušiniu, prieskoniais, kepimo milteliais ir miltais. Gauta masė turėtų būti gana lipni, bet neskysta, kad lengvai formuotųsi drėgnomis rankomis. Į varškės masę įmaišykite smulkintus špinatus ir gerai išmaišykite. Varškėčius formuokite drėgnomis rankomis, kad būtų kiek plokštesni. Kepkite ant vidutinės kaitros įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Šiuos žalius varškėčius patartina pagardinti grietine ar graikišku jogurtu. Skanaus!“ – linki B.Baratinskaitė.