Picerijos šefas F. Meschino pasidalijo 3 receptais: paruošite lengvai – valgysite kaip italai
Pranešimas spaudai
2021-02-18 12:01Turtinga maisto kultūra yra įaugusi į bene visų italų kraują ir nuo pat mažens lydi kiekvieną jų žingsnį, o pažįstamų kvapų ir skonių italai ieško net išvykę svetur.
Jau septynerius metus Lietuvoje gyvenantis „Užupio picerijos“ šefas ir maisto tinklaraštininkas Federico Meschino pasakoja, kad itališkoje virtuvėje nėra daugybės prašmatnių ingredientų – čia yra vertinama aukšta produktų kokybė, o tokią gimtąją šalį primenančią kokybę jis teigia atradęs ir Lietuvoje.
„Italiamo“ savaitė – viena mėgstamiausių ir laukiamiausių mūsų pirkėjų teminių savaičių, tad džiaugiamės, jog itališko maisto gerbėjai nuo vasario 15 d. galės dar kartą įsitikinti Apeninų pusiasalio virtuvės kokybe.
Šią savaitę „Lidl“ pirkėjams pasiūlysime per 40 „Italiamo“ produktų – ne tik skirtingų rūšių makaronų ir kumpių, džiovintų ar konservuotų smulkintų pomidorų, mocarelos ar buratos sūrio bei jūros gėrybių, bet ir jau paruoštų patiekalų – picų su kumpiu ir sūriu, 4 rūšių sūriu ar mocarela ir tunu arba šviežių makaronų su pesto įdaru.
Tikimės, jog tai bus puiki galimybė pasimėgauti itališka virtuve, prisiminti pamėgtus ar atrasti naujus skonius tiesiog savo namuose“, – sako „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo vadovas Linas Baltušis.
Italijos gastronominių platybių išragauti turbūt neįmanoma
F.Meschino pasakoja, kad Viduržemio jūros regiono virtuvei daug įtakos turėjo istorinis kontekstas ir daugybė skirtingų vienu ar kitu metu dominavusių kultūrų. Anot jo, tai sukūrė platų gastronominį paveikslą ir įpūtė gyvybės įvairiausioms kulinarinėms tradicijoms.
Pašnekovo teigimu, prie itališkos virtuvės ypatybių prisidėjo ir Apeninų pusiasalio klimatas, suteikiantis prieigą prie daugybės itin kokybiško maisto šaltinių arba sudarantis galimybes jį užsiauginti patiems: „Italijos virtuvė yra tokia plati, kad turbūt retas italas per visą savo gyvenimą išbando visus įmanomus regioninius ar net mažesniems miesteliams, kaimams būdingus patiekalus, jų variantus.“
Seneliai – vaikštanti kulinarijos enciklopedija
Pasak maisto tinklaraštininko, jį kaip ir daugybę kitų italų valgyti ir gaminti kokybišką ir skanų maistą išmokė tėvai ir seneliai. Pastarieji, anot jo, yra didžiausia receptų ir gaminimo technikų enciklopedija visoje Italijoje, karta iš kartos perduodanti savo patirtį.
„Mūsų seneliai ir senelės yra didžiausias įkvėpimas, padėjęs sukurti išskirtinį santykį su kulinarija, kuriuo galiu pasigirti ir aš. Visuomet turėjau stiprų ryšį su maistu – man tai yra dalykas, leidžiantis pajusti tokias emocijas, kurių nesukurs niekas kitas, o augdamas supratau, kad būtent virtuvė yra ta vieta, kurioje jaučiuosi laimingas“, – sako F.Meschino.
Maistas italus lydi kiekviename žingsnyje
Pašnekovas pratęsia, kad maistas Italijoje užima itin svarbią vietą kasdieniame gyvenime ir šalies gyventojams teikia daugybę malonumo. Anot jo, šią ypatingą aurą įprastai galima pajusti vos atsisėdus prie stalo skirtinguose regionuose esančiose kavinėse ar restoranuose, pulsuojančiuose nuo žmonių klegesio.
Jis pažymi, kad kitas Italijos kultūrai būdingas išskirtinumas – mažos maisto parduotuvės: „Apsilankymas šiose parduotuvėse – tikras malonumas, nes jose galima rasti aukščiausios kokybės produktų ir paruošti skaniausius patiekalus namuose. Dar dabar prisimenu prie mano mokyklos buvusią parduotuvėlę – vos užėjus į ją, nosį užguldavo kvapų begalybė – nuo įvairių kumpių, parmezano ar šviežiai keptos duonos, o akys raibdavo nuo vytinto kumpio (prosciutto), pomidorų, sausainių ar kitų užkandžių, sumuštinių su mortadelos dešra ar įvairių fokačijų.“
Į Italiją mintimis sugrįžta ir Lietuvoje
F.Meschino pažymi, kad „Italiamo“ asortimentas jam buvo netikėtas atradimas, o produktų kokybė ir skonis padėjo mintyse nusikelti į jo namus Italijoje.
„Pamenu, kad „Italiamo“ asortimentui atsiradus Lietuvoje, kartu su pusbroliu prisikrovėme pilnus vėžimėlius įvairiausių prekių – nuo kumpių, makaronų, smulkintų pomidorų, desertų ir sūrių, tad Italijos savaitės kaskart laukiu su nekantrumu ir savo šaldytuvą bei spinteles prikraunu daugybe namus Italijoje primenančių produktų.
Visgi bene labiausiai man įstrigo buratos sūris, leidęs darkart įsitikinti nuostabiu kokybiškos buratos su pomidorais ar jų padažu bei alyvuogių aliejumi skoniu. Itališka virtuvė yra pilna paprastų produktų, o norint sukurti gerą patiekalą, nereikia daugybės prašmatnių ingredientų – tereikia kokybės“, – sako maisto tinklaraštininkas.
Tad F.Meschino kviečia savo virtuvėje pasigaminti tikrą itališką vakarienę ir dalijasi vieno užkandžio ir dviem karštų patiekalų receptais – kiekvienam pagal skonį.
Na o desertui italas siūlo išbandyti jau paruoštus desertus – panakotą, rikotos sūrio ledus su kriaušėmis ir šokoladu arba vanilės skonio putėsių desertą.
Brusketa su burata, pomidorais ir „Prosciutto crudo“
2 porcijoms reikės:
- 200 g baltos duonos,
- 150 g vyšninių pomidorų,
- 10 g baziliko,
- 1 skiltelės česnako,
- 1 buratos sūrio,
- 80 g vytinto itališko kiaulienos kumpio „prosciutto crudo“,
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
- druskos,
- juodųjų pipirų.
Kaip gaminti
Supjaustykite duoną 1,5 cm storio gabalėliais ir paskrudinkite ant grilio arba keptuvės, kol abi pusės paruduos. Tuomet supjaustykite pomidorus per pusę ir sudėkite juos į dubenėlį. Ten pat sudėkite smulkintą česnaką, valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus, druską, pipirus ir truputėlį baziliko. Sumaišykite dubenėlio turinį ir palikite dešimčiai minučių. Kol laukiate, supjaustykite kumpį itin plonais gabalėliais.
Galiausiai galime konstruoti brusketą. Ant duonos uždėkite truputėlį pomidorų ir padažo iš dubenėlio, gabalėlį kumpio ir buratos. Prieš patiekiant, ant brusketos užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir papuoškite baziliko lapeliais. Buon appetito!
Švieži makaronai su pesto įdaru ir pomidorų padažu
2 porcijoms reikės:
- 250 g šviežių makaronų su pesto įdaru,
- 200 g trintų pomidorų,
- 15 g saulėje džiovintų pomidorų,
- parmezano arba „Grana Padano“ sūrio,
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
- 1 skiltelės česnako,
- druskos, juodųjų pipirų.
Kaip gaminti
Pradėkime nuo pomidorų padažo. Į puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, sutraiškykite ir apkepkite nenuluptą česnako skiltelę, kol paruduos, tuomet sudėkite mažais gabalėliais supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus. Po kelių minučių supilkite trintus pomidorus, praskalaukite butelį su trupučiu vandens ir supilkite jį į puodą, nustatykite vidutinę ugnį. Kai padažas pradės virti, uždenkite puodą dangčiu, sumažinkite kaitrą iki minimumo ir virkite 20 minučių. Praėjus laikui, išimkite iš padažo česnako skiltelę.
Išvirus padažui, kitame puode užvirkite 5 l vandens, įdėkite druskos ir suberkite šviežius makaronus su pesto įdaru. Virkite tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Kol verda makaronai, vėl užkaiskite padažą, į jį įpilkite truputėlį verdančio vandens iš makaronų puodo. Kai makaronai išvirs, suberkite juos į puodą su padažu ir palaikykite ant mažos ugnies dar minutėlę.
Patiekite su truputėliu sūrio ant viršaus. Buon appetito!
Trijų spalvų makaronai su Genujos pesto padažu
2 porcijoms reikės:
- 250 g trijų spalvų kietųjų kviečių makaronų,
- 90 g pesto padažo su bazilikais,
- 100 g vyšninių pomidorų,
- 1 skiltelės česnako,
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
- 1 valgomojo šaukšto druskos,
- parmezano sūrio.
Kaip gaminti
Pirmiausia puode užkaiskite maždaug 4 litrus vandens. Laukdami, kol užvirs vanduo, ant keptuvės įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite česnaką. Palaukite, kol jis apskrus ir išimkite iš keptuvės.
Sumažinkite ugnį ir į keptuvę sudėkite per pusę supjaustytus pomidorus, žiupsnelį druskos kepkite juos 5 minutes, palikite juos vėsti. Vanduo šiuo metu jau turėtų virti, įdėkite žiupsnelį druskos ir sudėkite makaronus, virkite tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Išvirus nukoškite makaronus ir sudėkite į keptuvę su pomidorais, viską sumaišykite. Tuomet įdėkite pesto, dar kartą viską gerai permaišykite ir patiekite su parmezanu ant viršaus. Buon appetito!