Ir nors dėl karantino jų šįmet su šokiais ir dainomis aplink laužą atšvęsti nepavyks – Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad tradicinis blynų kepimas yra lengviausias būdas, leidžiantis simboliškai paminėti žiemos išvarymą.
„Anksčiau per Užgavėnes lietuviai valgydavo riebią mėsą, tačiau laikui bėgant tradicijos pasikeitė ir dabar bene populiariausiu šios šventės patiekalu išlieka įvairūs blynai. Užgavėnių blynai dažniausiai buvo kepami miltiniais, o prie jų derinami skirtingi padažai – ypač riebesni mėsos, lašinukų, grietinės. Tuo tarpu smaližiai mėgaujasi obuoliais ar obuolių uogiene pagardintais blynais“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Lietuviai blynams vis dar yra neabejingi. Pagal populiarumą „Google“ sistemos paieškoje pernai blynai pateko į pirmąjį labiausiai ieškomų receptų trejetuką. Duomenys rodo, kad net 60 proc. labiausiai ieškomų receptų sudarė saldumynai, o tarp jų ir blynai.
Blynai mėgstami savaitgalio pusryčiams su šeima, kai kiekvienas gali pasirinkti mėgstamą pagardą. Be to, žmonės nuolat ieško vis įdomesnių receptų, o per Užgavėnes dar ir rungtyniauja, kieno blynai bus skaniausi. Šią dieną reikia sočiai pavalgyti blynų – sakoma, kad sugrįžtančio pavasario šventės kontekste blynai dar nuo pagoniškų laikų simbolizavo saulę.
Tarp tradicinių šventės patiekalų – nuo šaltienos iki blynų
V.Juodkazienė teigia, kad be blynų tarp tradicinių Užgavėnių valgių galima rasti šiupinį, spurgas, šaltieną. Tačiau modernėjant laikams blynai užkariavo Užgavėnių simbolio vietą. O populiariausių blynų sąrašo viršuje yra ne tik paprasti miltiniai ar bulviniai blynai – čia atsiduria ir čirviniai.
Pasigaminti čirviniams blynams ypatingų produktų nereikės. Jų tešlą sudaro praktiškai tie patys ingredientai, kaip ir paprastų – miltai, pienas, kiaušiniai ir cukrus. Vis dėlto nors čirviniams blynams kepti reikia tam tikros keptuvės, šiais laikais jų galima rasti ir elektrinių, tad mėgstamus blynus galima pasiruošti be vargo.
Skaniausi čirviniai blynai būna gražiai apskrudę iš išorės, bet purūs bei minkšti viduje. Maisto ekspertė primena keletą gudrybių, kurios padės iškepti būtent tokius blynus, ir atskleidžia tobulų čirvinių blynų paslaptį.
„Dalį pieno pakeiskite mėgstamu gazuotu vandeniu. Kitas dalykas, taip pat padedantis išgauti šį rezultatą – atskirai plakite kiaušinių trynius ir baltymus. Beje, tiek juos, tiek gazuotą vandenį į tešlą reikia supilti prieš pat kepimą“, – pataria V.Juodkazienė.
Sočiausią metų dieną maisto ekspertė siūlo išbandyti tradicinį čirvinių blynų receptą, kuris patiks visai šeimai.
Čirviniai blynai
Reikės:
- 300 g kvietinių miltų
- 3 kiaušinių
- apie 100 g sviesto
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- žiupsnelio vanilinio cukraus ir druskos
- 3 šaukštų cukraus
- 2/3 stiklinės pieno
- 1/3 stiklinės gazuoto mineralinio vandens
Gaminimas
Pirmiausia švariame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Tuomet kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos sudėkite į skirtingus indus. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa.
Tuomet ant nedidelės ugnies ištirpdykite sviestą ir leiskite jam kiek pravėsti. Į kiaušinio trynių ir cukraus masę supilkite ištirpusį sviestą, pieną bei gazuotą mineralinį vandenį ir viską supilkite į miltus, užmaišykite tešlą.
Galiausiai iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite juos į tešlą, viską gerai išmaišykite. Blynus kepkite gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje kol jie gražiai apskrus. Iškeptus blynus skanauti galite su mėgstama uogiene, šviežiomis uogomis arba apibarstyti juos cukraus pudra. Skanaus!