This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Lengvai paruošiami skanėstai, kuriais mylimuosius nustebins net virtuvės naujokai

Pranešimas spaudai

 Šokoladinis pudingas su braškėmis.
 Salotos su Briuselio kopūstais.
 Lašišos kepsnys.

Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Barantinskaitė dalijasi keliais itin paprastais receptais, kurie padės nustebinti mylimuosius net ir virtuvės naujokams. 

Nustebinti mylimus žmones visuomet malonu. Vakarienė žvakių šviesoje – tai ne tik gardūs patiekalai. Svarbiausia – nuoširdus dėmesys ir gera nuotaika.

„Romantišką nuotaiką bei atmosferą perteikia ne tik skani vakarienė, svarbi kiekviena detalė: ant stalo užtiesta staltiesė, šventiniai indai ir taurės, fone skambanti muzika. Virtuvės virtuozais save nelaikantiems siūlau gaminti patiekalus, kurių receptai nesudėtingi, bet itin gardūs bei tinkami meilės dienai“, – pataria B.Baratinskaitė, siūlanti kelias idėjas.

Glazūruota lašiša

Reikės: 

  • 2 atlantinių lašišų didkepsnių, 
  • 2 šaukštų aliejaus (kepimui ir padažui), 
  • 4 skiltelių česnako, 
  • 2 šaukštelių malto imbiero, 
  • pusės šaukštelio raudonųjų paprikų prieskonių, 
  • 4 šaukštų sojos padažo, 
  • kupino šaukšto medaus.

Sumaišykite prieskonius, česnaką, imbierą, sojos padažą, medų ir šaukštą aliejaus. Pusę gauto padažo užpilkite ant lašišos, įdėkite į šaldytuvą ir palikite bent 30 minučių pasimarinuoti. Vėliau likusį aliejų įkaitinkite keptuvėje, dėkite kepti žuvį. Abi puses kepkite po 2-3 minutes, kol gražiai paruduos. Likusį padažą pakaitinkite keptuvėje ir juo apšlakstykite lašišą.

Orkaitėje apkeptos bulvės

Reikės: 

  • šaukšto sviesto, 
  • 2 skiltelių česnako, 
  • šaukšto miltų, 
  • stiklinės pieno, 
  • šaukštelio druskos, 
  • žiupsnelio pipirų, 
  • 3 didesnių bulvių, 
  • 2 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio (ar kito mėgstamo sūrio), 
  • šviežių petražolių ar kitų mėgstamų žolelių.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Mažame puode ištirpinkite sviestą, pakepinkite česnaką. Sudėkite miltus, druską ir pipirus, išmaišykite. Toliau maišydami pilkite pieną, kol tekstūra taps kreminė ir padažas užvirs. Supjaustykite bulves plonais griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą. Ant bulvių užpilkite pagamintą padažą, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite apie valandą, kol bulvės taps minkštos. 

„Iškepusias bulves serviruokite tame pačiame inde, apibarstykite jas petražolėmis ar kitomis šviežiomis žolelėmis ir patiekite vienas ar kaip garnyrą – jos puikiai tiks prie žuvies ir mėsos patiekalų“, – sako B.Baratinskaitė.

Briuselio kopūstų salotos

Reikės: 

  • 200 gramų Briuselio kopūstų, 
  • druskos, pipirų, 
  • česnakų miltelių (pagal skonį), 
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 
  • 2 šaukštų graikiško jogurto, 
  • šaukšto balzaminio acto, 
  • pusės šaukštelio garstyčių, 
  • skiltelės česnako, 
  • 100 gramų salotų mišinio, 
  • sutarkuotos nedidelės morkos, 
  • smulkintų migdolo riešutų, 
  • šiek tiek džiovintų spanguolių, 
  • tarkuoto parmezano sūrio.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Supjaustykite Briuselio kopūstus į 4 dalis, sumaišykite juos su trintu česnaku, šaukštu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Kepimo indą patepkite trupučiu aliejaus. Sudėkite paruoštus Briuselio kopūstus ir kepkite 20-25 minutes. Kol Briuselio kopūstai kepa, paruoškite padažą: sumaišykite graikišką jogurtą, balzaminį actą, šaukštą alyvuogių aliejaus, garstyčias, trintą česnaką, druską ir pipirus. Sumaišykite salotas, morkas, migdolus, džiovintas spanguoles ir keptus Briuselio kopūstus. Užpilkite paruoštu padažu ir patiekite vienas arba kaip garnyrą.

Šokoladinis pudingas su braškėmis

Reikės: 

  • 170 g tamsaus šokolado (geriausia daugiau nei 70 proc. kakavos), 
  • pusės stiklinės neriebaus pieno, 
  • šaukštelio vanilės ekstrakto, 
  • žiupsnelio druskos, 
  • 200 g graikiško jogurto, 
  • braškių sluoksniavimui ir papuošimui.

„Pakaitinkite pieną, tačiau jo neužvirkite. Karštu pienu užpilkite šokoladą, įpilkite vanilės ekstrakto bei įberkite druskos. Palikite masę 3 minutes tam, kad ji sutirštėtų. Viską išmaišykite ir leiskite atvėsti. Įdėkite jogurtą ir vėl išmaišykite. Į stiklinę ar kitą indą pilkite šokolado masę, dėkite supjaustytus braškių gabalėlius ir sluoksniuokite desertą, kol stiklinė bus pilna. Skanaus!“, – priduria B.Baratinskaitė.