Garuojanti puodynė su spirgučių ir grietinės padažu sukelia tikrą palaimą ir nors jų valgyti kasdien nerekomenduojama, kartą per mėnesį cepelinų pilna lėkštė išeis tik į naudą. Net ir tiems, kurie nevalgo mėsos ar laikosi ypač griežtos dietos, atsisakyti cepelinų nereikėtų.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pastebi, kad lietuviai vis dažniau linkę eksperimentuoti ir tradicinius cepelinus pakeičia vegetariškomis ar net veganiškomis alternatyvomis.
„Tikri mėsos gerbėjai tradicinio cepelino greičiausiai neišmainys į nieką kitą, tačiau tie, kurie nevalgo mėsos, jau nuo seno cepelinus gamina su varške, o dabar turime dar daugiau variacijų – cepelinai su soja, grybais, daržovėmis užkariauja mūsų virtuves. Tradicinį spirgučių padažą taip pat galima pakeisti sveikesne alternatyva kepinant imbierą. Patikėkite, sunku bus atskirti, kad valgysite vegetariškus spirgučius“, – sako V.Juodkazienė.
Ilgą laiką ne tik cepelinų padažai ar įdaras, bet ir bulvės buvo laikytos ne itin sveiku produktu. Vis tik jų nurašyti nereikėtų. V.Juodkazienės teigimu, bulvėje yra gausu sveikatai naudingų medžiagų, o svarbiausias aspektas, lemiantis jų įsisavinimą – paruošimo būdas.
Bulvėse gausu B, C ir E vitaminų, jos praturtintos kaliu, fosforu, magniu ir geležimi. Nereikėtų pamiršti, kad geriausi elementai išsaugomi bulves verdant su odele, tačiau net ir jas nulupus bei paruošus tinkamai, galite išsaugoti dalį naudingųjų savybių.
„Virkite bulves vandenyje ar kepkite orkaitėje – svarbiausia, kad nebūtų naudojami riebalai. Jeigu bulves kepsite dideliame aliejaus kiekyje, prisidarysite daugiau žalos nei naudos, nes būtent riebalai, o ne bulvės tukina. Bulvėse esančio krakmolo, kuris organizme virsta cukrumi, taip pat nereikėtų bijoti, tiesiog mėgaukitės su saiku“, – teigia V.Juodkazienė.
Pasaulio cepelinų dienos proga maisto ekspertė siūlo pasigaminti sveikuoliškų cepelinų ir pateikia du originalius receptus.
Cepelinai su soja ir vegetarišku spirgučių padažu
Reikės:
- 10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių
- 1 pakelio sojų faršo
- 2 vnt. svogūnų
- 1 vnt. imbiero šaknies
- šaukšto lydyto „ghee“ sviesto
- graikiško ar kito lieso jogurto be priedų
- druskos, pipirų
Kaip gaminti
Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos – įdėkite jo daugiau.
Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą sojų faršą (vadovaukitės gamintojo nurodymais), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.
Cepelino masę išplokite, į centrą dėkite įdaro, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis – cepelinai virimo metu turi laisvai plaukioti.
Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite lydytą sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais. Cepelinus patiekite su imbierų „spirgučių“ padažu ir liesu jogurtu.
Cepelinai su varške ir mėtomis
Reikės:
- 10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių
- 200 g norimo riebumo varškės
- 1 vnt. kiaušinio
- 20 g sviesto
- 1 šaukšto grietinės
- mėtos lapelių
- lieso jogurto
- druskos, pipirų
Kaip gaminti
Bulvių tarkius paruoškite taip, kaip nurodyta pirmajame recepte. Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus bei smulkiai sukapotus mėtos lapelius. Suformuokite cepelinus, virkite apie 20–25 minutes. Patiekite su liesu jogurtu arba imbierinių spirgučių padažu.
Skanios, sočios ir sveikos cepelinų dienos!