Pyragėliai su daržovėmis ir sūriu: puikiai tiks dienoms, kai nesinori mėsos

2021 m. vasario 1 d. 11:48
„Skanauk su Aušra“
Receptas
Šie pyragėliai, vadinami empanadomis, yra populiarūs Ispanijoje ir Lotynų Amerikos šalyse. Jiems gali būti naudojami įvairūs įdarai. Kepama aliejuje arba orkaitėje (aš rinkausi pastarąjį variantą). Įdarą gaminau iš įvairių daržovių ir sūrio.
Daugiau nuotraukų (6)
Kad kepant pyragėliai neatsivertų, su visa kepimo skarda juos galima palaikyti šaldytuve apie 20 min. Ne kartą esu bandžiusi šį metodą – tikrai pasiteisina. Šis triukas tinka ir kitokiems trapios tešlos pyragėliams.
Pyragėlių kraštus suspaudžiau šakute. Jų kraštus galima apipjaustyti ratuku.
Gaminau 16 vidutinio dydžio pyragėlių. Keletą nekeptų pyragėlių užšaldžiau.
Pyragėliai „Empanadas“ su daržovių ir sūrio įdaru
Paruošimo laikas – 20 min., gaminimo laikas – 30 min. 
Tešlai reikės:
  • 380 g (3 st.) kvietinių miltų
  • 180 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 kiaušinio
  • 5-8 valg. š. ledinio vandens
  • žiupsnelio druskos
  • 1 arbat. š. cukraus
  • kiaušinio plakinio ar pieno aptepimui
Įdarui reikės: 
  • 1/2 didelio svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 250 g pievagrybių, smulkiai supjaustytų
  • 1 morkos, sutarkuotos burokine tarka
  • 1 raudonosios paprikos, smulkiai supjaustytos
  • 2 česnako skiltelių, sukapotų
  • 1/2 st. šaldytų kukurūzų
  • 3 valg. š. pomidorų pastos (galima keisti pomidorų padažu)
  • po 1 arbat. š. džiovintų bazilikų, petražolių (galima keisti šviežiomis)
  • druskos, pipirų, aliejaus kepimui
  • 1 1/2 st. tarkuoto sūrio (naudojau mocarelos sūrį picai)
Kaip gaminti 
Tešla. Į didelį indą suberti miltus, druską, cukrų, išmaišyti. Suberti sviestą. Rankomis ar šakute sutrinti iki smulkių trupinių.
Įmušti kiaušinį. Jį įmaišyti į tešlą. Tada įpilti vandens. Maišyti, kol susidarys vientisas rutulys. Tešla turi būti minkšta, elastinga. Padėti į šaldytuvą apie 20 min.
Įdaras. Tuo metu pasiruošti įdarą: keptuvėje įkaitinti aliejų ant vidutinės temperatūros. Suberti svogūną ir pakepinti 4-5 min., kol taps auksinės spalvos.
Suberti grybus. Kepinti, kol jie sukris. Suberti česnaką, papriką, morką, kukurūzus. Dar pakepinti apie 1 min. Įberti druskos, pipirų, petražolių, bazilikų. Viską sumaišyti su pomidorų pasta.
Kai įdaras pravės, suberti tarkuotą sūrį. Išmaišyti.
Pyragėlių ruošimas. Plonai iškočioti tešlą. Apvalia forma (naudojau 12 cm skersmens puodelį) įspausti 16 apskritimų. Į juos pridėti įdaro (po 2-3 valg. š.).
Kraštus galima patepti vandeniu ir tvirtai užspausti. Kraštus suspausti šakute.
Sudėti ant kepimo skardos, ižklotos kepimo popieriumi. Galima palaikyti šaldytuve apie 20 min. (šis žingnis garantuoja, kad empanados kepdamos neatsidarys).
Prieš kepimą patepti kiaušinio plakiniu ar pienu. Kepti 190 laipsnių temp. apie 18-25 min. ar kol lengvai apskrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.