Recepte nurodyti produktų kiekiai – 2-2,5 l indui.
Šaltienai reikės:
- kiaulės kojos,
- kiaulės kaulo, liaudiškai vadinamo cukriniu,
- apie 500 g kiaulienos,
- apie 500 g jautienos,
- 2 morkų,
- 1 svogūno,
- 2 galvučių česnako,
- 2 a. š. druskos,
- 1 a. š. pipirų mišinio,
- 3 lauro lapų,
- saliero šaknies,
- krapų, petražolių, kalendrų,
- 1,5 l vandens.
Kaip gaminti
Kiaulės koją ir kaulą perkertame pusiau. Sultinys, kurį gausime išvirę kiaulės koją kartu su cukriniu kaulu, atliks želatinos vaidmenį ir leis šaltienai sustingti natūraliai.
Mėsą ir kaulą bei koją nuplauname. Į greitpuodį pirma sudedame daržoves, ant viršaus dedame koją, kaulą bei mėsą. Vandens pilame nedaug, jis turi apsemti tik pusę turinio.
Kadangi virsime greitpuodyje, iš jo ne tik nenugaruos daug skysčio, bet ir padaugės, nes skysčius išskirs mėsa ir daržovės.
Taip pat į puodą dedame 1 a. š. druskos, pipirų šaukštelį, lauro lapus. Druskos dedu nedaug, nes sultinį gardinsiu vėliau, prieš užpilant šaltieną. Greitpuodį statome ant viryklės ir verdame 3 val.
Po 3 val. mes turime puikiai išvirusią mėsą, kuri subyra vos palietus šakute, ir nemažai sultinio.
Mėsą susmulkiname. Ją sumaišysime su susmulkintu šviežiu česnaku. Atskirai išsiverdame morką, kuria papuoš šaltieną (verdame apie 15 min.).
Tada indo, į kurį supilsime šaltieną, dugną išklojame morkomis, petražolėmis ir sudedame mėsą. Turinį užpilame perkoštu sultiniu, kurį prieš tai pagardiname druska pagal skonį, jei norisi, ir prieskoniais.
Sultinio aš pilu tik tiek, kad apsemtų mėsą. O jūs jei mėgstate drebučius, galite jo pilti ir daugiau.
Pagamintą šaltieną dedame į šaldytuvą. Po paros jau bus galima skanauti.