Šio kekso receptą vis tobulinau, kol buvau patenkinta tiek skoniu, tiek tekstūra. Mano tikslas buvo, kad keksas būtų nei sausas, nei per daug drėgnas. Jis bent keletą dienų būna kaip šviežias.
Man labai patinka apelsinų skonis. Morkų skonio nesijaučia, bet jos suteikia ir saldumo, ir drėgnumo. Pats keksas purus, minkštas, vidutiniškai saldus.
Glajaus naudojau palyginus nedaug. Jis labai skaniai valgosi. Galima jo pasigaminti ir dar daugiau!
Apelsinų ir morkų keksas
Paruošimo laikas – 15 min., gaminimo laikas – 1 val.
Reikės:
- 4 didelių (L dydžio) kiaušinių
- 170 g (3/4 st.) rudojo cukraus
- 300 g miltų
- 100 ml (1/2 st.) apelsinų sulčių (naudojau 1 didelį apelsiną)
- 1 arbat. š. nutarkuotos apelsino žievelės
- iki 200 g (2 nedidelių) morkų, sutarkuotų burokine tarka
- 150 g (3/4 st.) neutralaus skonio aliejaus
- 80 ml (1/3 st.) paprasto jogurto be priedų
- 2 arbat. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- vanilės ekstrakto
Glajui reikės:
- 2 valg. š. apelsinų sulčių
- 1 st. miltelinio cukraus
Papuošimui (nebūtinai):
- apelsino riekelių
- nesūdytų pistacijų, stambiai sukapotų
Kaip gaminti
Kiaušinius ir cukrų lengvai išplakti elektriniu plaktuvu. Po truputį supilti aliejų, jogurtą, apelsinų sultis, vanilės ekstraktą, apelsino žievelę. Išplakti iki vientisos masės.
Kitame inde sumaišyti miltus, druską, kepimo miltelius. Miltus per kelis kartus suberti į drėgnų ingredientų indą. Mentele išmaišyti iki vientisos masės.
Suberti morkas, išmaišyti.
Naudojau 22 cm skersmens keksų kepimo formą. Ją ištepiau aliejumi.
Kepti 170 laipsnių temperatūroje apie 50 min. - 1 val. Kepimo laikas gali skirtis nuo kepimo formos. Pyragas iškepęs, kai įbedus mediniu pagaliuku, jis lieka sausas.
Keksą išimti iš formos, kai jis bus atvėsęs.
Glajui išmaišyti apelsinų sultis, miltelinį cukrų. Aplieti kekso viršų.