Mano didelei nuostabai, daugelis prekybos centruose ar turguose niekada nebuvo matę šviežios atvėsintos ar šaldytos silkės žuvies skyriuose ar šaldikliuose.
Tad labai noriu paraginti pasigaminti sausai sūdytos silkės.
Kuo gi ji ypatinga?
- silkė išlieka standi ir šviesios spalvos;
- žuvis būna sausa, nepermirkusi marinate
- nenaudojamas joks cukrus, prieskonius galima derinti pagal savo skonį;
- taip ruošta silkė puikiai dera su visais klasikiniais pagardais;
- nesuvalgytą silkę galima dėti į šaldiklį ir kartais pasimėgauti „stroganina“.
Kaip išsirinkti tinkamą žuvį:
silkės akys turi būti skaidrios;
jei yra galimybė, apžiūrėti žiaunas iš vidaus, jos turėtų būti tamsios;
jei yra galimybė, pačiupinėti žuvies nugarą, ji turėtų būti standi, paspaudus grįžti į pradinę padėtį;
kvapas, jis turėtų būti gaivus;
puikiai suprantu, kad kai kurie metodai neįmanomi parduotuvėse, tačiau turgaus žuvies skyriuje man visa tai leidžia daryti arba parodo patys pardavėjai, ypač pauostyti, to paprašyti tikrai negėda.
Ir galiausiai receptas. Viena silkė vidutiniškai sveria apie 300-400 g, tačiau kad būtų paprasčiau, nurodysiu ingredientus 1 kg gyvo svorio:
- 1 kg atvėsintų išskrostų silkių
- 1 šaukštas rupios druskos
- 4 kadagio uogos (galima keisti juodųjų pipirų grūdeliais)
- 2 lauro lapai
Po žiupsnelį kmynų, krapų ir garstyčių sėklų (kai neturiu krapų, nededu nieko kito, garstyčių sėklas galima keisti 1/2 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių)
Parsineštą žuvį iš karto tvarkau. Jei žuvis neskrosta, perpjaunu pilvą, pašalinu pienius arba ikrus, žuvį perplaunu po tekančiu vandeniu ir nusausinu. Ypač pilvą, jame kaupiasi daug vandens.
Pasiruošiu kepimo popieriaus lakštą, ant jo dedu silkę ir ant jos beriu druską, trečdalį kruopščiai įtrinu į pilvo vidų, likusią į abi žuvies puses. Į grūstuvę dedu prieskonius, susmulkinu iki stambių trupinių (galima smulkinti ir paprasčiausiai peiliu ant lentelės) ir lygiai taip pat kaip druska ištrinu pilvą ir šonus.
Silkę suvynioju, užlenkiu popieriaus kraštus ir dedu į šaldytuvą. Verta kartą per dieną žuvį apversti. Po 3-5 dienų silkė būna įsisūdžiusi ir prisigėrusi aromatų.
Kadangi gamyba yra labai greita, negaminu iš karto 5-6 žuvų, nebent ruošiu didelį vakarėlį ar gimtadienio vaišes.
Prieš tiekiant ar gaminant patiekalus silkę iškloju ant medinės lentelės, pradėdama nuo uodegos, traukiu stuburkaulį su šoniniais kaulais, likusius išimu peiliu, kito būdo kol kas neišrasta. Atsargiai nuimu odą. Viskas, filė paruošta.
Jei visgi silkės liko, dedu ją su tuo pačiu popieriumi į šaldiklį.