Lašišos filė supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Tinka ir papilvė. Nuplauname šaltu vandeniu. Išimame kaulus.
Marinatui:
- 1 dalis rudojo cukraus,
- 1 dalis druskos,
- krapai,
- smulkiai sutarkuota citrinos žievelė.
Viską sumaišome.
Ant plastikinio indo dugno pilame marinato mišinio, ant viršaus dedame lašišos gabaliukus, ant viršaus – vėl marinatas.
Visiškai užpylę lašišą dedame 2-3 paroms į šaldytuvą. Kol lašiša marinuosis, ją būtina kartkartėmis pavartyti, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
Išėmę žuvį, kruopščiai nuplauname viską šaltu vandeniu. Nusausiname popieriumi. Tada vėl keletai valandų į šaldytuvą, kad visiškai pasišalintų drėgmė.
2 paras rūkome rūkykloje. Šį kartą rūkymui naudojome drožles ir pjuvenas.
Vienos įkrovos drožlių užtenka 4-6 val., pjuvenos rusena ilgiau – apie 9-12 val.
Ar verta tiek pačiam vargti? Atsakymas – žinoma.
Pirktinė šaltai rūkyta lašiša net negali lygintis skoniu. Tai tas pats kas lyginti zaparožietį su mersedesu.
Skonis ir aromatas neapsakomas. Užtrunka ilgai, bet rekomenduoju.
Po tokio patiekalo žuvų taukų gerti nereikės.