„Neseniai vyras sužvejojo didžiulį laukinį karpį. Dalį jo paruošiau pagal receptą, kuris mūsų šeimoje perduodamas iš kartos į kartą. Tai karpis drebučiuose. Ant mūsų Kūčių stalo visuomet būna arba šis patiekalas, arba įdarytas karpis – abu jie nuostabūs“, – rašo Nomeda.
Dalijamės jos receptu – užsirašykite, pravers ir jums!
Karpis drebučiuose
Reikės:
- maždaug 800 g karpio filė
- karpio galvos, pelekų, kaulų
- 1 morkos
- 1 svogūno ar poro baltosios dalies
- saliero šakelės
- petražolės šaknies
- prieskonių: kelių kvapiųjų pipirų, juodųjų pipirų, kalendrų grūdelių, lauro lapelių
- pusės citrinos sulčių
- 0,5 a. š. medaus
- druskos
- 1 v. š. želatinos
Kaip gaminti
Pasiruoškite karpio filė: nuvalykite žvynus, pašalinkite kaulus, supjaustykite.
Į didelį puodą dėkite daržoves, ant jų dėkite karpio galvą, pelekus, kaulus ir užpilkite vandeniu. Užvirkite. Sumažinkite kaitrą, sudėkite karpio filė gabaliukus, berkite prieskonius – kvapiuosius ir juoduosius pipirus, kalendrų grūdelius, gvazdikėlius, lauro lapelius. Žuvis turi būti panirusi vandenyje.
Virkite apie 15 min. ant labai mažos ugnies. Puodo nereikia uždengti.
Kai išvirs, atsargiai nuimkite karpio gabaliukus ir išdėliokite inde, kuriame tieksite žuvį.
Sultinį perkoškite ir pagardinkite druska, citrinų sultimis ir medumi pagal skonį – atminkite, kad kai drebučiai sustings, skonis nebus toks intensyvus, tad sultinys turi būti stipresnio skonio.
Želatiną ištirpinkite keliuose šaukštuose vandens, supilkite į sultinį. Užpilkite sultiniu karpio gabaliukus, kai atvės, dėkite sustingti į šaldytuvą.
Taip paruoštas karpis puikiai dera su krienais ir burokėlių mišraine.
„Skanaus!“ – palinkėjo Nomeda.