Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, geriausiomis skoninėmis savybėmis pasižyminčios šio vaisiaus rūšys – oranžiniai ir raudonieji didieji greipfrutai – valgiaraštį papildys ir taip trūkstamomis ryškiomis spalvomis.
Nors greipfrutas yra ganėtinai įprastas mūsų šalyje, ne kiekvienas žino, kad šių vaisių yra daugybė rūšių, kurios skiriasi spalva, forma ir, žinoma, skonio savybėmis.
Kuo išsiskiria raudonieji ir oranžiniai vaisiai
Pirmiausia reikia paminėti, kad paprastieji ir didieji greipfrutai yra tos pačios rūšies vaisiai, priskiriami citrusinių vaisių kategorijai. Tačiau raudonieji ir oranžiniai didieji greipfrutai yra paprastųjų greipfrutų ir apelsinų hibridas, todėl pasižymi ne tik gražia raudona ar oranžine spalva, bet yra ir saldesnio skonio.
Savo forma šie vaisiai šiek tiek primena kriaušę, o jų minkštimas yra rausvas arba sodriai raudonas. Jis pasižymi saldesniu skoniu. Vitamino C gausiai turintys vaisiai itin tinka pagardinti mėsos ar žuvies patiekalus, paruošti gardžias salotas ar netikėtus desertus.
Pasak „Iki“ maisto ekspertės, geriausia šiuos vaisius valgyti šviežius – kruopščiai nuvalius odeles išdalinti skiltelėmis ar pjaustyti gabalėliais ir derinti su kitais produktais.
Ne tik skonis, bet ir nauda
Europoje šie egzotiški vaisiai užkariavo milijonų žmonių širdis. Ir ne veltui: raudonieji ir oranžiniai didieji greipfrutai išsiskiria puikiomis skoninėmis savybėmis. Kai kuriems žmonėms paprastieji greipfrutai gali būti per kartūs ar rūgštūs, todėl galima drąsiai rinktis raudonuosius ir oranžinius didžiuosius greipfrutuso. Jie pasižymi švelnesniu, tačiau intensyviu skoniu, tvirtesne tekstūra, yra mažiau kartūs ir rūgštūs.
„Raudonuosius ir oranžinius didžiuosius greipfrutus vadinu aukso viduriuku – jie nei per saldūs, nei per rūgštus, nei per kartūs. Dėl subalansuoto šių didžiųjų greipfrutų skonio juos galima valgyti vienus, taip pat gardinti salotas, derinti su mėsa, jūros gėrybėmis ar gaminant egzotiškus padažus“, – įsitikinusi V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė priduria, kad šie vaisiai dėl juose esančių skaidulų leidžia greitai pasijusti sotiems, tačiau jie visiškai neturi riebalų ir pasižymi ypač mažu kaloringumu. Būtent todėl raudonieji ir oranžiniai didieji greipfrutai įtraukiami į daugybės dietų racioną.
V.Juodkazienė pateikia du originalius ir sveikuoliškus receptus su raudonaisiais ir oranžiniais didžiausiais greipfrutais, kurie praturtins jūsų kasdienybę ir nustebins turtingu skoniu.
Azija kvepiančios salotos su vištiena ir raudonaisiais ir oranžiniais didžiaisiais greipfrutais
Reikės:
- pusės vidutinio dydžio raudonojo didžiojo greipfruto
- pusės vidutinio dydžio oranžinio didžiojo greipfruto 200 g vištienos filė pusės mėlynojo svogūno
- žiupsnelio druskos
- salotų lapų
- šlakelio sojų padažo
- juodųjų pipirų
- sezamo sėklų
Paruošimas
Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais, apiberkite smulkintu česnaku, pabarstykite druska bei pipirais ir dėkite į keptuvę.
Skiltelėmis supjaustykite raudonuosius ir oranžinius didžiuosius greipfrutus, sukapokite salotų lapus, susmulkinkite mėlynąjį svogūną.
Sumaišykite salotų lapus su svogūnu, dėkite į lėkštę. Tuomet įdėkite vištienos gabaliukus.
Ant viršaus paskirstykite greipfrutų skilteles, užpilkite šlakelį sojų padažo bei pabarstykite sezamo sėklomis ir juodaisiais pipirais.
Rytmečio bomba: raudonieji ir oranžiniai didieji greipfrutai su jogurtu ir pistacijomis
Reikės:
- pusės vidutinio dydžio raudonojo didžiojo greipfruto
- pusės vidutinio dydžio oranžinio didžiojo greipfruto
- saujos smulkintų pistacijų
- lieso jogurto be priedų
Paruošimas
Skiltelėmis supjaustykite greipfrutus, išdėliokite jas lėkštėje. Skilteles aptepkite medumi ir užklokite jogurtu. Papuoškite pistacijomis.