Moliūgų pyragas, kurį lengvai pagamins net pirmokas

2020 m. lapkričio 16 d. 15:28
Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“
Receptas
Daugelis, išgirdę žodžių derinį „daržovių pyragas“, rauko nosį. Ir greičiausiai todėl, kad tiesiog nebuvo tokio ragavęs. Tad labai norisi dalintis gerąja patirtimi ir skatinti pasigaminti įvairesnių skonių. O ypač dėl to, kad dažnuose namuose rasime suvytusių morkų, burokėlių ar po Helovino švenčių – skaptuotų moliūgų.
Daugiau nuotraukų (1)
Man visada buvo keista matyti išmetamus ar kompostuojamus moliūgus, juk jie dekoracijomis pabūna vos kelias dienas, per kurias tikrai nespėja sugesti, supūti ar ištižti. Tad gali būti suvalgomi!
Norėčiau pasidalinti nesudėtingo pyrago receptu. Jis žavingas tuo, kad galima sunaudoti senstelėjusius ar bebaigiančius galioti sausainius. Taip pat tuo, kad moliūgų sluoksnio skonis primins suflė. Ir kad tokį pyragą suręs net ir pirmokas, tik vertėtų paminėti, kad šiam pyragui gaminti reikėtų virtuvinio kombaino – reikės ir malti, ir plakti, o tai buitinė technika atlieka labai spėriai.
Vienintelis pyrago minusas – pirmo kąsnio laukimas, iškepusį pyragą reikės bent 4 valandas vėsinti šaldytuve. Bet verta, oi verta...
Moliūgus tyrei kepu orkaitėje, dažniausiai naudoju Hokaido veislės moliūgus, nes jų žievė yra tokia minkšta, kad puikiai iškepa ir susimala su minkštimu, todėl ir tyrės spalva gaunasi stebuklingai graži.
Moliūgą pjaustau stambiais gabalais ir dedu į skardą žieve į apačią, kartais patepu lydytu sviestu. Skardą šaunu į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepu bent 30 minučių, tuomet šakute tikrinu, ar moliūgai jau pakankamai suminkštėję, jei ne – kepu toliau, kas 10 minučių patikrindama.
Iškepusius gabalus atvėsinu ir sumalu virtuvinio kombaino peiliais. Viskas!
Ruošiu produktus pyragui.
Reikės:
  • 200 g sausainių („Gaidelio“ tipo);
  • 90 g sviesto (pusė standartinio pakelio);
  • 1/4 šaukštelio druskos;
  • 400 g moliūgų tyrės;
  • 200 ml plakamosios grietinėlės;
  • 3 kiaušinių;
  • 3-4 šaukštų rudojo cukraus;
  • po žiupsnį maltų cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir imbiero.
Pyrago pagrindui galima naudoti ir naminę sviestinę tešlą.
Man tinka ir patinka sausainių pagrindas, ir kai šaltuoju metų laiku atsiranda „piparkuko“ skonio sausainių, naudoju būtent juos. Dėl to kalėdinio kvapo, papildančio prieskonius moliūgų masėje.
Nedideliame prikaistuvyje išlydau sviestą, sausainius suberiu į smulkintuvo indą, malu iki gaunu miltus. Supilu sviestą, kelioms sekundėms jungiu smulkintuvą, kad sviestas tolygiai įsimaišytų.
Gautą masę sukrečiu į kepimo formą (naudoju silikoninę, tad nieko tepti ar iškloti nereikia), pirštais tolygiai paskirstau, suformuodama nedidelį kraštelį. Formą trumpam dedu į šaldytuvą, o tuo metu ruošiu viršutinį sluoksnį.
Į tą patį indą, kuriame maliau sausainius (plauti nebūtina), įmušu kiaušinius, beriu cukrų, prieskonius ir lėtai plaku, kol cukrus visiškai ištirpsta. Sudedu moliūgų masę, vėl jungiu peilius ir galiausiai supilu grietinėlę, ją tik įmaišau į masę.
Orkaitę įkaitinu iki 180 C, iš šaldytuvo traukiu formą su sausainių pagrindu, supilu moliūgų masę ir nedelsiant dedu ant grotelių, įdėtų vidury orkaitės.
Kepu 45 minutes. Svarbu žinoti, kad ir iškepęs pyragas atrodys tarsi skystas, liulantis, taip ir turi būti.
Traukiu iš orkaitės ir palieku atvėsti, tada jau dedu į šaldytuvą. Pirmo kąsnio verta palaukti ir 24 valandas, šis pyragas stovėdamas šaltai tampa tik skanesnis.
Valgome vieną ar su karštais gėrimais, jei trūksta saldumo, galima užberti miltelinio cukraus ar su cukrumi išplaktos grietinėlės.
moliūgų pyragas^Instantreceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.