Ne tik skanu, bet ir sveika
Iš visų moliuskų rūšių midijos turi bene daugiausia vertingų maisto medžiagų, todėl į maisto racioną jas rekomenduojama įtraukti kiekvienam.
„Midijose yra labai didelis riebalų rūgščių EPA ir DHA kiekis. Šios medžiagos gali pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti imunitetą. Be to, midijos yra puikus vitaminų ir mikroelementų šaltinis, turintis geležies ir folio rūgšties“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Midijų paruošimas
Tinkamas midijų apdorojimas yra vienas iš svarbiausių gaminimo etapų, lemiančių patiekalo skonį.
„Midijų apdorojimo procesas nėra sudėtingas: pirmiausia reikia patikrinti ar visos midijos yra užsidariusios. Tada, švelniai pabaksnojus kiekvieną midiją, reikia išmesti tas, kurios neužsidaro, yra įtrūkusios ar kitaip pažeistos. Geldeles plaukite po tekančiu vandeniu, pašveiskite šepečiu, pašalinkite pro kiauto šonus išlindusias atplaišas.
Verdant geldelės turi atsidaryti. Jeigu išvirus pastebėsite neatsidariusią midiją, ją būtinai išmeskite“, – patarimais dalinasi ekspertė.
Midijos baltojo vyno padaže
Reikės:
- 1 kg šviežių midijų,
- 200 ml balto sauso vyno,
- 250 ml grietinėlės (36% riebumo),
- 2 nedidelių svogūnų,
- 2-3 česnako skiltelių,
- 2 valgomųjų šaukštų sviesto,
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
- čiobrelio šakelių,
- ryšelio šviežių petražolių.
Gaminimo būdas
Įkaitinkite puodą su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir ištirpinkite sviestą. Sudėkite susmulkintus svogūnus ir pakepinkite apie 3 minutes ant vidutinės ugnies. Po to sudėkite česnaką ir čiobrelio stiebus, nuolatos maišydami troškinkite dar apie minutę. Įpilkite baltąjį vyną ir palaukite kol nugaruos alkoholis. Sudėkite midijas. Uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite apie 5 minutes arba tol, kol visos midijos prasivers.
Pašalinkite neatsivėrusias midijas ir čiobrelių stiebus. Puodą su midijomis pastatykite į šoną.
Kitoje keptuvėje įpilkite grietinėlės ir užvirkite ant silpnos ugnies, kol grietinėlė pradės tirštėti. Sudėkite midijas ir kaitinkite keptuvėje dar 2 minutes, troškinimo pabaigoje apibarstykite smulkintomis petražolėmis.
„Tai yra klasikinis midijų paruošimo būdas, kuris populiarus Viduržemio jūros šalyse. Midijas patiekite vienas kartu su skrudinta balta duona“, – rekomenduoja B.Baratinskaitė.
Midijos raudonajame padaže
Reikės:
- 1 kg šviežių midijų,
- 400 g trintų pomidorų padažo,
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
- 1 svogūno,
- 1–2 česnako skiltelių,
- ryšelio šviežių petražolių.
Gaminimo būdas
Susmulkintą svogūną ir česnaką lengvai pakepinkite puode su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir vėliau supilkite trintų pomidorų padažą. Užvirkite vidutinio-didelio karščio temperatūroje. Užvirus sudėkite midijas. Troškinkite apie 5 minutes arba tol, kol visos midijos prasivers. Išmaišykite ir apiberkite smulkintomis petražolėmis. „Šį patiekalą patiekite vieną arba su mėgstamais makaronais. Paskaninsite užberdami tarkuoto kietojo sūrio“, – sako B.Baratinskaitė.
Midijos kokosų pieno padaže
Reikės:
- 1 kg šviežių midijų,
- 400 ml kokosų pieno,
- 60 ml jūros gėrybių arba žuvies sultinio,
- 2 arbatinių šaukštų raudonojo kario pastos,
- 2 svogūnų,
- 2 česnako skiltelių,
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
- žaliosios citrinos,
- ryšelio šviežių kalendrų.
Gaminimo būdas
Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Suberkite smulkintą svogūną ir česnaką, pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirais, pakepinkite apie 5 minutes. Įmaišykite kario pastą ir troškinkite dar 5 minutes. Maišydami įpilkite kokosų pieną ir sultinį. Užvirkite nuolatos maišydami. Sudėkite midijas ir troškinkite apie 5 minutes arba tol, kol visos midijos prasivers. „Tai yra egzotinis midijų paruošimo būdas. Troškinį būtinai pagardinkite užspausdami žaliųjų citrinų sulčių ir šviežios kalendros lapeliais“, – dalijasi B.Baratinskaitė.