Paaiškino, kuo ypatingi granatai ir ką jais tinka pagardinti 2 salotų receptai

2020 m. spalio 22 d. 08:59
Dažnai parduotuvių lentynose noriai siekiame kriaušių, prisirpusio meliono ar ananaso. Tuo metu iš mažų raudonų grūdelių su sėklomis sudaryto vaisiaus – granato – dažnas iš mūsų privengiame.
Daugiau nuotraukų (2)
Pripažinkime – norą malšina įsitikinimas, kad išlukštenti granatų sėklas neapsitaškius esą yra sunkiai įgyvendinama misija. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, siūlo šio vaisiaus taip greitai nenurašyti.
Granatas – kaip ir su kuo?
V.Juodkazienė sako, kad neverta išsigąsti granato lukštenimo, juolab, kad šiandien internete galima rasti ne vieną patarimą, kaip tai padaryti efektyviai ir, svarbiausia, išsaugoti švarias sienas. Pasak jos, granatai puikiai tinka pagardinti įvairius patiekalus – tiek mėsos, tiek daržovių.
Pasak maisto ekspertės, juo ypač tinka gardinti įvairias salotas ir daržovių patiekalus. Granatas yra tas vaisius, kurio ypatingos skonio savybės patiekaluose su daržovėmis neužgožiamos, priešingai – tik labiau išryškėja.
„Nors ir žinome, kad vaisiai ir daržovės turi sudaryti didžiąją mūsų kasdienio raciono dalį, daugeliui mūsų yra sunku suvalgyti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą vaisių ir daržovių kiekį. Paprastas sprendimas galėtų būti toks: maišykite kuo daugiau daržovių, pagardinkite tokiais pagardais kaip granatų sėklos. Taip savo racioną tikrai praturtinsite daržovėmis ir vaisiais“, – sako V.Juodkazienė.
Jos teigimu, svarbus ir patogumo aspektas – vieno granato sėklos galite panaudoti keliuose patiekaluose, galiausiai – įsidėję į maisto dėžutę jas valgyti vienas kaip sveiką dienos užkandį. Tad ji siūlo nepagailėti 15 minučių lukštenant granato sėklas – vėliau visą savaitę galėsite mėgautis jo teikiama nauda ir skoniu.
Jei trūksta kulinarinių idėjų, kaip derinti granatus su daržovėmis, V.Juodkazienė siūlo nesudėtingus salotų receptus, kuriuos gamindami užtruksite ne ilgiau kaip 10 minučių.
Salotos su mocarelos sūriu ir granatų sėklomis
Reikės:
  • 0,5 vnt. traškiosios gūžinės salotos
  • 250 g mocarelos sūrio
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • raudonojo svogūno
  • granatų sėklų
  • alyvuogių aliejaus
  • balzaminio acto
Paruošimas
Supjaustytus salotos lapus sudėkite į dubenėlį. Ant jų uždėkite perpus supjaustytus pomidorus, susmulkintą svogūną, supjaustytus mocarelos gabaliukus. Įpilkite alyvuogių aliejų ir balzamiko actą, o ant viršaus gausiai pabarstykite granatų sėklomis.
Daržovių salotos su apelsinais ir granatų sėklomis
Reikės:
  • 1 vnt. avokado
  • 400 g brokolių
  • 1 vnt. apelsino
  • 1 vnt. citrinos
  • granatų sėklų
  • alyvuogių aliejaus
Paruošimas
Žiedynais išskirstytą brokolį verdančiame vandenyje palaikykite 2-3 min. Jiems suminkštėjus nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu. Tuo metu avokadą, nuluptą apelsiną supjaustykite gabalėliais. Inde tarpusavyje sumaišykite brokolį, apelsiną, avokadą ir granatų sėklas. Ant viršaus užpilkite alyvuogių aliejų ir išspauskite citrinos sultis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.