Vėlyvųjų lietuviškų slyvų vis dar gausu ant turgaus prekystalių, o žmonės jas šiuo metu itin gausiai perka.
„Nors dabar slyvų gali nusipirkti vos ne ištisus metus, žmonės nuo seno įpratę rudenį įsigyti didesnius kiekius. Kas tiesiog valgo, kas džiovina, kas kompotus ir uogienes verda“, – pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Vitalija.
Slyvas, kitaip nei daugelį kitų vasaros ir rudens gėrybių, labai paranku džiovinti. Džiovintos slyvos išlieka maistingos, turi gerą skonį ir taip jas labai patogu išlaikyti visą žiemą. Slyvos dėl savo skonio ir savybių išlaikyti formą labai tinka virti kompotams.
Dar vienas, galbūt šiek tiek mažiau žinomas būdas paruošti slyvas žiemai yra jų marinavimas. Ir be reikalo jis primirštas, nes rezultatas – labai gardus. Slyvos marinuojamos su actu ir įvairiais prieskoniais. Dažniausiai su gvazdikėliais, cinamonu, lauro lapais, kvapiaisiais pipirais. Taip paruoštos slyvos labai tinka su kepta mėsa – ypač su vištiena, antiena.
Na ir, žinoma, uogienės. Jų variantų yra įvairių – ir vien slyvos, ir su kitais vaisiais ar uogomis.
Klasika galima laikyti tarpusavyje ypač derantį slyvų ir šokolado receptą, populiaru virti slyvas su obuoliais ar kriaušėmis.
Yra ir įdomesnių variantų, pavyzdžiui, slyvos su bruknėmis. Apie šį derinį papasakojo jau minėta Vitalija, turguje prekiaujanti vaisiais ir daržovėmis.
„Įsikalbėjome kartą su pirkėja ir papasakojo, kad jai patiko slyvos su bruknėmis. Aš nusistebėjau, ar skanus toks derinys. Bet kai pabandžiau, galiu pasakyti: tikrai įdomus ir geras. Gaunasi tokia šiek tiek saldžiarūgštė, gaivi uogienė su įdomiu prieskoniu, kurį suteikia bruknės“, – pasakojo pašnekovė.
Slyvos, beje, vertinamos ne tik dėl gero skonio. Jos ypač maistingos, turi daug ląstelienos, išsiskiria mineralų ir antioksidantų gausa., taip pat ląstelienos ir antioksidantų.
Teigiama, kad slyvose esantys elementai gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų tikimybę ir pagerinti širdies veiklą.
Slyvų ir bruknių uogienė
Ruošiant šią uogienę reikės:
- 1 kg bruknių,
- 0,5 kg slyvų,
- 1 stiklinės cukraus.
Bruknes reikia išvirti atskirai su puse stiklinės cukraus. Nuluptas, be kauliukų ir perpus perpjautas slyvas taip pat reikia apvirti atskirai su likusiu cukrumi.
Į stiklainius bruknes ir slyvas reikia dėti sluoksniais, bet apatinis ir viršutinis sluoksniai turi būti bruknių. Stiklainius uždaryti prieš tai juos pakaitinus apie 10 min. 80 laipsnių temperatūroje.