Patarė, kaip ruošti daržovių sriubas su kruopomis – patiks tiek saugantiems sveikatą, tiek kūno linijas 2 rudeniški receptai

2020 m. spalio 12 d. 10:54
Receptas
Sriuba – sveikas, skanus, lengvas ir organizmą sušildantis maistas. Ne veltui rudenį tautiečiai jas itin mėgsta. Šiam patiekalui ypač tinka sezoninės daržovės ir kruopos, nes tokie ingredientai yra nekaloringi, neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo. Todėl rudenines sriubas pamėgs ir dietos besilaikantys, ir norintys puikiai jaustis pavalgius.
Daugiau nuotraukų (2)
O pristigus idėjų, kaip jas paruošti, pradžiugins lengvi receptai, pagal kuriuos paruošta sriuba sušildys tiek namus, tiek skonio receptorius.
Gali būti ir maistas, ir vaistas
Rudeninės daržovių ir kruopų sriubos – ne tik sotumo, bet ir dabartiniu sezonu taip trūkstamos energijos šaltinis. „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė siūlo šį patiekalą kuo dažniau įtraukti į mitybą: tai paskatinti turėtų jo įvairiapusė nauda.
Sriubos yra svarbi per dieną būtinų suvartoti skysčių dalis, kurią organizmas įsisavina lengviau nei keptus valgius, apsirūpindamas būtiniausiais vitaminais bei mineralais.
„Rudenį oras tampa žvarbesnis, o imuninė sistema – mažiau atspari peršalimo ligoms. Tačiau organizmą sušildanti sriuba jį stiprina, mažindama susirgimų tikimybę.
Šis maistas taip pat palengvina virškinimą, gerina žarnyno veiklą, suaktyvina medžiagų apykaitą. Sriuba suteikia ir sotumo, tačiau skrandis neapsunkinamas.
Ji puikiai tinka metantiems svorį, norintiems valgyti sveikai. Verta nepamiršti ir kruopų naudingumo – tai reikiamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų šaltinis, organizmui suteikiantis tiek energijos, tiek ir būtinųjų medžiagų“, – sriubos privalumus akcentuoja B.Baratinskaitė.
Ne veltui lietuviai daržoves ir kruopas ypač vertina, o šių produktų paklausa kasmet išlieka stabili. „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, pernai klientų krepšeliuose dažniausiai atsidurdavo bulvės, morkos, gūžiniai kopūstai, svogūnai, raudonosios paprikos, brokoliai, cukinijos. Tuo metu lietuvių mėgstamiausi bakalėjos produktai buvo miežinės ir perlinės kruopos, plikyti ryžiai bei grikiai.
„Šiemet šių prekių populiarumas išlieka panašus. Tačiau svogūnų pardavimai išaugo dvigubai, trečdaliu daugiau parduodame morkų, beveik dešimtadaliu padidėjo lietuviškų bulvių, ketvirčiu – grikių, virš dešimties procentinių punktų – perlinių kruopų paklausa.
Tai – mūsų nuolat stiprėjančio ryšio su šalies ūkininkais ir tiekėjais rezultatas. Jiems skiriame ypač didelį dėmesį, užtikrindami aukštą parduotuvės pasirodančių produktų kokybę bei platų asortimentą. Todėl klientams siūlome tik šviežias ir kruopščiai atrinktas daržoves bei kokybiškus bakalėjos produktus“, – sako E.Dapkienė.
Pataria virti trumpai
Paklausta apie lietuvių mėgstamiausių daržovių naudą B.Baratinskaitė pastebi – visose jose yra maistingų ir organizmui reikalingų medžiagų.
„Morkos mažina cholesterolio kiekį, yra gausios C, stiprinančio imuninę sistemą, ir A vitamino, būtino geram regėjimui. Jos labai nekaloringos, aktyvina medžiagų apykaitą, smegenų veiklą.
Gūžiniai kopūstai taip pat turi daugybę vitamino C, yra sveiki odai, akims, širdžiai. Juose gausu antioksidantų, kurie organizme netgi neutralizuoja vėžio sukėlėjus.
Tuo metu bulvės – tradicinės lietuviškos virtuvės klasika. Nors nuomonių yra įvairių, mitybos specialistai jas išteisino. Atlikti moksliniai tyrimai rodo – tai širdies, kraujagyslių ir infarkto ligų prevencijos šaltinis“, – teigia B.Baratinskaitė.
Visgi pašnekovė pabrėžia – verdant sriubą daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų. Todėl mitybos ekspertė siūlo išeitį: šį patiekalą virti trumpai, kad pagrindiniai ingredientai nespėtų iki galo suminkštėti.
„Tokia sriuba bus maistingesnė ir netgi skanesnė. Liks daržoves papildyti lietuvių mėgstamomis kruopomis ir ant stalo garuos tikra rudens virtuvės pažiba. Sriubą papildyti populiariausiomis miežinėmis bei perlinėmis kruopomis – puiki išeitis. Jos ir nebrangios, ir maistingos. Pavyzdžiui, perlinių kruopų sudėtyje gausu maistinių skaidulų, kurių yra daugiausia lyginant su panašiais produktais. Jose taip pat yra baltymų, būtinųjų angliavandenių, riebalų, B grupės vitaminų, teigiamai veikiančių nervų sistemą“, – apie kruopų naudą kalba mitybos ekspertė.
Siūlo gaminti lengvai ir gardžiai
Rudeninių daržovių ir kruopų sriubų privalumus išvardijusi B.Baratinskaitė pataria išmėginti, koks gardus ir lengvai pagaminamas gali būti šis patiekalas. Todėl mitybos ekspertė dalijasi receptais, kurie puikiai tiks virtuvėje pritrūkusiems tokio maisto ruošimo idėjų.
Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba
4 porcijoms reikės:
  • stiklinės perlinių kruopų;
  • 3 vidutinio dydžio bulvių;
  • 2 morkų; 
  • 1 svogūno;
  • saujelės žalumynų;
  • žiupsnelio druskos; 
  • pipirų;
  • 1 v. š. aliejaus. 
Perlines kruopas užpilkite vandeniu, palikite stovėti per naktį. Prieš gaminant vandenį nupilkite ir kruopas nuplaukite. Tuomet puode įkaitinkite aliejų, pakepkite supjaustytą svogūną bei morkas. Daržoves užpilkite vandeniu, suberkite kruopas ir pavirkite gerą pusvalandį, kol viskas suminkštės.
Į puodą suberkite pjaustytas bulves, prieskonius, virkite iki 15 minučių. Bulvėms suminkštėjus, suberkite žalumynus. Baikite virti ir prieš patiekdami sriubą galite pagardinti grietine.
Šviežių kopūstų ir ryžių sriuba
4 porcijoms reikės:
  • 1 v. š. aliejaus;
  • 500 g gūžinių kopūstų;
  • 2 svogūnų;
  • 2 l daržovių sultinio;
  • 100 g ryžių;
  • pipirų ir druskos.
Kopūstus bei svogūnus supjaustykite, nuplaukite ryžius. Į puodą supilkite aliejų ir, gerai įkaitinę, sudėkite svogūnus bei kopūstus, kepdami, kol suminkštės. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pipirus, druską, uždenkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių. Skanaus!
sriubakruopos^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.