Naminiai rauginti kopūstai: 2 nesudėtingi receptai užkariaus daugelio širdis

2020 m. spalio 8 d. 09:38
Ar daug žinote produktų, kuriuos dėl naudingų medžiagų gausos noriai valgytų tiek mėsos gerbėjai, tiek vegetarai, tiek žaliavalgiai? Ko gero, pirmasis į galvą šaunantis atsakymas – daržovės ir vaisiai. Ypač šaltuoju metų laiku – rudenį ir žiemą – visi norime organizmą papildyti vitaminais, mineralais ir kitomis būtinomis medžiagomis. 
Daugiau nuotraukų (3)
Rauginti kopūstai yra viena tų daržovių, kuri praturtins kasdienę mitybą. Pagrindinis klausimas – kaip pasigaminti raugintus kopūstus patiems?
Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, visi gerai žino, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną, o vienam asmeniui jų suvalgyti reikėtų bent 400 g. Daržovių rekomenduojama suvalgyti daugiau nei vaisių, tačiau tiek suaugusieji, tiek vaikai jų suvartoja mažiau nei turėtų.
„Viena iš gudrybių, kuri gali padėti suvalgyti daugiau daržovių, yra ruošti jas skirtingais būdais. Pavyzdžiui, vasarą daugelis mūsų įpratome valgyti šviežias sezonines daržoves, tuo metu rudenį į  kasdienę mitybą galite įtraukti raugintas ar marinuotas daržoves. Taip sugriausite monotoniją ir savo racioną praturtinsite daržovėmis“, – sako V.Juodkazienė.
Pasak maisto ekspertės, rauginti galima įvairias daržoves. Mums labiausiai įprasta rauginti agurkus ir kopūstus. V.Juodkazienė teigia, kad rauginti kopūstus dabar yra labai palankus metas, nes jų dabar paprasta rasti parduotuvėje.  
Visgi dalis iš mūsų raugintų kopūstų privengia dėl paprastos priežasties – juos pasigaminti patiems, regis, reikia išugdytų įgūdžių virtuvėje. Visgi V.Juodkazienė šį įsitikinimą paneigia – jiems paruošti nereikia skirti daug laiko, o vėliau mėgautis valgant vienus ar kartu su kitais patiekalais, galime tiek rudenį, tiek žiemą. 
V.Juodkazienė siūlo išbandyti 2 raugintų kopūstų receptus, kurie, anot jos, užkariaus daugelio širdis.
Tradicinis raugintų kopūstų receptas
Reikės:
  • 5 kilogramų kopūstų;
  • 500 g morkų;
  • 100 g druskos.
Paruošimas
Nuėmus gūžių viršutinius lapus išpjaukite kopūsto kotus. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite tarka. Sumaišykite kopūstus, morkas ir druską. Į indą dėkite 15-20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų. Gerai suspauskite, šiek tiek patraiškykite, kad rūgstant lengviau atsirastų sultys.  Vėl dėkite sluoksnį kopūstų, paspauskite ir taip darykite tol, kol sudėsite viską. 
Indo neužpildykite iki jo viršaus, nes rūgdami kopūstai kiek pakyla. Kopūstams leiskite pastovėti, kad atsirastų sulčių. Uždėkite ant indo viršaus medinę lentelę ir paslėkite sunkesniu daiktu. Visi kopūstai turėtų būti apsemti sultimis. Indą uždenkite dangčiu. 
Rekomenduojama pirmąsias dienas kopūstus laikyti šiltesnėje patalpoje. Paviršiuje pasirodžius putoms kopūstus galite nešti į vėsesnę vietą. Rauginkite kopūstus tol, kol jų rūgštumas atitiks jūsų skonį. Sudėję į stiklainius laikykite vėsioje patalpoje. 
Rauginti kopūstai su spanguolėmis
Reikės:
  • 1 vnt. mažo kopūsto;
  • 4 vnt. morkų;
  • 1 v. š. druskos;
  • gazuoto vandens pagal poreikį;
  • šiek tiek kmynų;
  • šiek tiek spanguolių.
Paruošimas
Supjaustykite kopūstus, morkas sutarkuokite tarka. Sumaišykite ir sluoksniuokite stiklainyje, vis pagrūsdami šaukštu. Įberkite druską ir užpilkite gazuotu vandeniu. Stiklainį įdėkite į gilesnį indą, nes rūgstant skystis veršis lauk. Po 3 parų kopūstai bus tinkami valgyti, todėl juos perpilkite į puodą ir įmaišykite kmynų bei spanguolių. 
Masę sudėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje patalpoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.