Tuo metu kiauliena su kaulu, kaip sako „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, yra mažiau atrasta šios mėsos rūšis, kuri atskleis netikėtus skonius ir įkvėps naujoms idėjoms virtuvėje.
Pirkėjų dėmesys – šviežumui
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad daugumai pirkėjų kiauliena yra mėsa, be kurios jie neįsivaizduoja savo meniu. Nenuostabu, nes vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas jos suvalgo apie 50 kg per metus – pastebimai daugiau nei kitų mėsos rūšių.
Pasak V.Budrienės, pirkėjai, rinkdamiesi kiaulieną, atkreipia dėmesį į jos šviežumą bei lietuvišką kilmę.
„Nepaisant to, kad prekiaujame visu įmanomu kiaulienos asortimentu, mūsų duomenys rodo, kad apie 90 proc. mūsų parduotuvėse parduodamos kiaulienos yra sveriama.
Be to, pastebime, kad pirkėjai pirmenybę teikia Lietuvos gamintojų produkcijai. Tai leidžia daryti prielaidą, kad mūsų pirkėjams mėsos kokybė yra didžiausias prioritetas, nes lietuviška produkcija jiems reiškia aukštą kokybę“, – sako V.Budrienė.
Anot jos, nors labiausiai perkamos kiaulienos rūšys yra šoninė ir mentė, pastaruoju metu stebimi išaugę smulkintos kiaulienos ir faršo pardavimai.
Kiauliena su kaulu – mažiau atrasta kiaulienos rūšis
Nors dažniausiai iš kiaulienos ruošiami patiekalai yra įvairūs kepsniai ar ant grilio sode kepami šašlykai, V.Juodkazienė siūlo išbandyti ir rečiau gaminamą kiaulieną su kaulu – ji gali nustebinti žmones, mėgstančius neįprastus skonius.
„Ši kiaulienos rūšis gali tapti atradimu siekiantiems nuolat papildyti savo maisto racioną arba suderinti tradicinę virtuvę su naujais maisto potyriais. Kiauliena su kaulu pasižymi tuo, kad ją galima gaminti įvairiai – tiek troškiniuose, derinant vaisių ir daržovių skonius, tiek pagardinus rytietiškais prieskoniais kepti orkaitėje, vėliau pateikti su troškintomis daržovėmis“, – vardija V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė akcentuoja, kad naujuose patiekaluose išbandyta kiauliena su kaulu gali nustebinti ir išrankiausio valgytojo gomurį. Be to, kaip sako V. Juodkazienė, šią mėsą paruošti yra paprasta – tam nereikia išskirtinių įgūdžių virtuvėje.
Maisto ekspertė siūlo išbandyti nesudėtingą kiaulienos su kaulu receptą.
Kepta kiauliena su imbieru
Reikės:
Paruošimas
Pirmiausia sutarkuokite svogūną. Į atskirą indelį supilkite tarkuotą imbierą, aliejų, druską, pipirus, citrinos sultis ir jau sutarkuotą svogūną. Viską išmaišykite.
Masę įtrinkite į mėsą ir palikite valandai ar kelioms marinuotis.
Mėsą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą – kol mėsa apskrus ir taps minkšta.
Patiekite su šviežiomis arba orkaitėje keptomis daržovėmis.