Vaikystę primenanti obuolienė, kurioje mažiau cukraus

2020 m. rugsėjo 22 d. 10:48
Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“
Receptas
Vaikystėje obuolienė buvo itin greitas maistas, kai palikus labai svarbius reikalus kieme, parbėgdavau namo kuo greičiau ko nors užkąsti. Ir dažniausiai tai būdavo pieno stiklinaitė, riekė batono ir tiek, kiek ant jos telpa, užteptos saldžios obuolių košės. Tiek gerų prisiminimų.
Daugiau nuotraukų (1)
Visi kiti, susiję su savarankiška obuolienės gamyba, buvo ne itin teigiami – jei ir pavykdavo neprisvilinti verdamų obuolių, pavasarį tekdavo atsisveikinti su nė nepradarytais stiklainiais, mat taip ir nerasdavome, su kuo ją valgyti.
Obuolingais metais, kai kas nors įpiršdavo kibirą kitą obuolių, bandžiau virti obuolių pagardus – patiko sūriai saldus derinys su ciberžolėmis ar svogūnais, pagamindavau po kelis stiklainius sezonui.
Bet vis prisimindavau tą saldų nostalgišką skonį ir, perskaičiusi, kad obuolienei, kaip kitoms uogienėms, nereikalingas standartinis didelis kiekis cukraus ir ilgas virimo laikas, atradau savo gamybos būdą.
Su obuolių gabaliukais, cinamonu, dalį cukraus pakeičiant bananų saldumu.
Gaminimas gali pasirodyti labai ilgas, bet ruošdama didesnį kiekį vienu ypu, užtrunku tik 4 valandas per dvi dienas, nieko sudėtingo, kai pagalvoji.
Ilgiausiai užtrunka obuolių paruošimas. Juos nulupu, pašalinu sėklalizdžius, išpjaustau duženas ir kitas pažeistas dalis. Paruoštus obuolius pasveriu, kad žinočiau kiek reikės cukraus. 
Obuolienė su bananais ir cinamonu
Reikės:
Pusę obuolių suberiu į puodą, kuriame virsiu obuolienę, supilu visą cukrų, tolygiai paskirstau jį ant gabaliukų, puodą uždengiu dangčiu ir padedu vėsiai, ten pat keliauja ir uždengti likę obuoliai. Laikau 24 valandas, tad kitą dieną jau imuosi virti. 
Iki pradėdama pasiruošiu stiklainius ir dangtelius.
Puodą statau ant viryklės, įpilu 100-150 ml vandens (tik tiek, kad būtų padengtas dugnas) ir kaičiu mažiausią įmanomą ugnį. Vis pamaišydama laukiu, kol užvirs. Tuo metu nulupu ir plonais griežinėliais supjaustau bananus, beriu juos į puodą su obuoliais. Masei užvirus nuo puodo nesitraukiu, maišau mediniu šaukštu, vis kabindama kuo giliau nuo dugno, verdu, kol obuoliai pradeda virsti koše. Tuomet suberiu likusius obuolius, cinamoną ir intensyviai maišydama verdu 7-8 minutes, ne ilgiau.
Karštą obuolienę kuo skubiai pilstau į stiklainius, užsuku dangtelius, verčiu aukštyn kojomis ant darbastalio ir palieku iki pilnai atvėsta. Vėliau laikau rūsyje. 
Pradarytą stiklainį laikau šaldytuve. Dėl mažo cukraus kiekio obuolienė greitai rūgsta, tad geriausia supilstyti į nedidelius stiklainius.
Valgome su lietiniais, mieliniais blynais, kepta paukštiena, obuoliene gardinu žiemą kepamus trupiniuočius.
obuolienėreceptas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.