Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad antrąja lietuvio duona vadinama bulvė yra universali daržovė, iš kurios galima paruošti patiekalų ne vien tradicinės virtuvės gerbėjui, bet ir nuolat naujų skonių ieškančiam žmogui.
Lietuviškos bulvės – ištisus metus
Bulvių pardavimai patvirtina: lietuviai bulves valgo ištisus metus.
„Mūsų duomenys rodo, kad lietuviškų bulvių pardavimai visus metus laikosi panašiame lygyje, o pirkimo piką matome nuo pirmųjų šalnų iki pavasario, kiek mažiau jos perkamos vasarą. Šiltuoju sezonu gyventojai matyt renkasi lengvesnį maistą ir patiekalus iš bulvių pasilieka šaltesniems metų laikams“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Pasak jos, pirkėjams renkantis bulves lietuviška kilmė yra pagrindinis kriterijus.
„Žmonėms labai svarbu, kad jų perkamos bulvės pasižymėtų aukščiausia kokybe ir šviežumu, o lietuviška kilmė jiems – tarsi to garantas. Kadangi mūsų parduotuvėms bulves tiekia tik mūsų šalies ūkininkai, pirkėjai gali rinktis iš siūlomų rūšių neabejodami, kad gaus kokybišką produktą už prieinamą kainą“, – pažymi V.Budrienė. Iš viso yra prekiaujama 4 rūšių bulvėmis: iš ankstyvųjų – 'Solist' ir 'Vineta', vėlyvosios – 'Soraya' ir 'Laura'.
Seniai žinoma daržovė – nauji skonių deriniai
Didžkukuliai, dažniau vadinami cepelinais, kugelis, žemaičių blynai – pagrindiniai lietuviški patiekalai, be kurių dažnai neįsivaizduojamas savaitgalio vizitas pas senelius ar apsilankymas tradicinio maisto restorane.
Bulvė – nors ir ne pagrindinis, bet būtinas ingredientas valgant ir tokius patiekalus, kaip šaltibarščiai ar balandėliai.
Anot V.Juodkazienės, nors lietuviškos bulvės neatsiejamos nuo tradicinės virtuvės, jų panaudojimo spektras – kur kas platesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
„Nors dalis lietuvių savaitgalio pietų neįsivaizduoja be cepelinų ar „Žemaičių“ blynų, patiekalų iš lietuviškų bulvių yra kur kas daugiau. Pavyzdžiui, sveikiems ir maistingiems pietums galite pateikti orkaitėje keptas bulves su varške ar šviežiomis daržovėmis. O galbūt daržovių blynus norėtumėte pagardinti šviežiomis bulvėmis? Sveikų, mažiau kaloringų receptų įvairovė gali nustebinti ir virtuvės profesionalą“, – teigia V.Juodkazienė.
Ji siūlo išbandyti 3 patiekalus, pagamintus iš lietuviškų bulvių.
Virtų bulvių blynai su daržovėmis
Reikės:
- 800 g virtų bulvių
- 100 g sūrio
- 70 g miltų
- 200 g brokolių
- 1 kiaušinio
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- druskos, pipirų
Paruošimas
Bulves sutrinkite grūstuve, o sūrį sutarkuokite. Supjaustykite brokolį ir nuplikykite, vėliau susmulkinkite. Morką ir svogūną sutarkuokite. Atskirame puode bulves sumaišykite su sūriu, sutarkuota morka, paplaktu kiaušiniu, daržovėmis, smulkiai kapotu česnaku ir svogūnu. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite ant aliejumi įkaitintos keptuvės.
Bulvių salotos su grūdėtąja varške
Reikės:
- 1 kg bulvių
- 500 g grūdėtosios varškės
- 1 saujelės kaparėlių
- 5 lapelių baziliko
- 2 skiltelės česnako
- 1 šaukšto obuolių acto
- druskos, pipirų
Paruošimas
Išvirtas bulves supjaustykite ir palikite atvėsti. Padažui sumaišykite varškę, žoleles ir prieskonius. Į padažą įmaišykite bulves ir pagardinkite druska, pipirais. Paruoštas bulvių salotas pateikite su mėgstamomis daržovėmis.
Kumpiu įdarytos bulvės
Reikės:
- 4 didesnių bulvių
- 100 g karštai rūkyto kumpio
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 50 g fermentinio sūrio pagal skonį
- 2 šaukštų pomidorų padažo
- aliejaus
- druskos, pipirų
Paruošimas
Bulves su lupena virkite apie 25–30 minučių. Joms atvėsus perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite minkštimą. Jį sudėjus į atskirą indelį sutrinkite šakute. Svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite.
Įkaitintoje keptuvėje aliejuje pakepkite svogūną, morką. Kumpį supjaustykite kubeliais, o sūrį sutarkuokite. Kepintas daržoves sumaišykite su bulvių minkštimu, kumpiu, pomidorų padažu, sūriu. Įdarytas bulves kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.