Daug įvairiausių knygų varčiau, su tautiečiais karaimais kalbėjausi, kol galiausiai iš visų susirinktų žinių apie kibinų tešlą pati susikūriau senovinę, archajišką karaimų tešlą“, – patikino Trakų karaimė Tatjana Maškevič (58 m.).
Apie šią nė lašo savo kraujyje kitų tautų genų neturinčią karaimę, kuri vienintelė Lietuvoje, o gal ir pasaulyje moka pagaminti archajišką karaimų saldumyną – chalvą, jau rašėme (skaitykite čia).
Kurdama savo kibinų tešlą Tatjana vadovavosi istoriniais maisto gaminimo papročiais – juk nuo seno žmonės, dirbantys žemę, turėdavo kvietinių miltų ir nors nedažnas, bet augino avis.
Todėl Tatjana ir nutarė kibinų tešlai naudoti kvietinius miltus ir avieną. Mėsą – įdarui, o taukus – tešlai.
„Dabar naudoju visus avių lašinius arba taukus, o anksčiau, kiek žinau, būdavo naudojami vadinamųjų kurdiukinių avių užpakalinės dalies taukai, kurie lyg kokie pasturgaliai kaupdavosi tarp jų užpakalinių kojų. Jie būdavo nupjaunami aviai nė kiek nepakenkiant. Šiuo metu tų kurdiukinių avių dar yra Kaukaze“, – dalijosi žiniomis Tatjana.
Mėsos kibinų įdarui ji niekada nemala – vyras labai smulkiai supjausto.
Tatjanos kibinai
Tešlai reikės:
- 1 kg kvietinių miltų
- 300 g smulkiai supjaustytų avių taukų
- 300 ml vandens
- žiupsnio druskos
- vieno išplakto kiaušinio kibinams aptepti
Įdarui reikės:
- 1 kg mėsos (Tatjana naudoja arba jautienos, arba avienos antrekotą)
- 4 didelių galvų svogūnų
- žiupsnio druskos
Sumaišykite visus tešlai reikalingus produktus. Iškočiokite nedidelius paplotėlius ir į juos dėkite smulkiai supjaustytą (būtinai!) mėsą su svogūnais.
Kibinus užsukite ir formuokite taip, kad jų forma primintų pusmėnulius. Aptepkite kiaušinio plakiniu.
Kepkite pusvalandį iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su šviežiais arba raugintais agurkais.