Pakeitę cukrų kitais natūraliais priedais ne tik mėgausitės sveikesne, bet ir skanesne bei kvapnesne uogiene.
Ką į puodą dėti vietoje cukraus ir kokias uogas pasirinkti – patarimais dalijasi maisto ekspertė.
Atidžiai atrinkite uogas
Norėdami paruošti gardžią ir maistingą uogienę, pirmiausia atrinkite uogas, nepraradusias savo naudingųjų savybių. Pasak V.Juodkazienės, jos turėtų būti gerai sunokusios, šiek tiek tamsesnės spalvos, tačiau dar nepradėjusios gesti.
„Gerai prinokusiose uogose yra ypatingų angliavandenių – pektinų, veikiančių kaip natūralus tirštiklis. Ši medžiaga leidžia pagaminti džemo konsistenciją primenančią uogienę. Daug pektinų turi juodieji ir raudonieji serbentai, slyvos, agrastai ir avietės“, – vardija maisto ekspertė.
Rinkitės natūralius saldiklius
Daugeliui įprasta uogienes virti su cukrumi, tačiau norint gaminti sveikiau, maisto ekspertė pataria naudoti natūralius saldiklius.
„Nors uogose yra daug vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų, mėgautis šiomis savybėmis dažnai trukdo didelis cukraus kiekis. Vietoje jo ruošdami uogienę verčiau rinkitės natūralius saldiklius – medų ar datules. Šios medžiagos ne tik suteiks nemažai saldumo, bet ir praturtins uogienę išskirtiniais skoniais ir kvapais“, – patarimais dalijasi V.Juodkazienė.
Gamindami be cukraus, kuris ne tik suteikia saldumo, bet ir veikia kaip konservantas, atidžiai išvalykite tarą. Maisto ekspertė pabrėžia, kad natūraliai saldžią uogienę būtina supilstyti į itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.
Nelaikykite per ilgai
Pagaminę uogienę verčiau nieko nelaukę dėkite ją į šaldytuvą, neškite į rūsį ar kitą vėsią patalpą. Tačiau nepamirškite, kad net ir idealiausiomis sąlygomis laikoma uogienė galios ribotą laiką.
„Nors plika akimi nematoma, tačiau uogienės viduje vyksta įvairūs procesai. Per ilgai laikoma uogienė pradeda sluoksniuotis, cukrus ima kristalizuotis, o svarbiausia – žūsta uogose esantys vitaminai. Be to, pamažu keičiasi uogienės skonis ir malonus aromatas. Verčiau pasiruoškite tiek uogienės, kiek galite įveikti, o kitąmet išsivirkite dar“, – pataria V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė rekomenduoja pagamintą uogienę suvalgyti per 10 mėnesių.
Slyvų uogienė su datulėmis
Reikės:
- 1,5 kg mėlynųjų slyvų
- 300 g datulių
- 100 ml vandens
- 1 a. š. cinamono
Paruošimas
Pašalinkite kauliukus, slyvas smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą. Ant jų supilkite vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių. Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol džemas gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite. Džemą supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti.
Vyšnių uogienė be cukraus
Reikės:
- 1 kg vyšnių
- 1 l medaus
- 250 ml vandens
Paruošimas
Išimkite vyšnių kauliukus. Į puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol medus ištirps. Medui ištirpus, sudėkite vyšnias. Virkite, kol jos ims kilti į paviršių. Uogienę išpilstykite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve arba šaltoje patalpoje.