Savo receptą konkursui „Lietuviškų gėrybių fiesta“ siūlo „Skonio“ skaitytoja Inga.
„Cukinijų ikrai – mūsų šeimos mėgstama užkandėlė. Labai lengvai pagaminama, universali, nes nereikia tiksliai laikytis recepto. Produktų kiekis gali keistis pagal jūsų skonį ir tai, kiek ir kokių daržovių turite.
Užkandėlę valgome su juoda duona, kaip garnyrą su mėsos ar žuvies patiekalais. Iš tiesų atsidarius stiklainį sunku susilaikyti ir nesuvalgyti visko iškart“, – tikina Inga.
Dalijamės jos receptu.
Cukinijų ikrai žiemai
Reikės:
- 1 didesnės ar 2 nedidelių cukinijų;
- 2 morkų;
- 2 svogūnų;
- 1 saldžiosios paprikos (nebūtinai);
- 2–3 česnako skiltelių;
- pomidorų pastos ar padažo (arba kelių pomidorų);
- 2–3 v. š. aliejaus;
- 1 v. š. mėgstamų prieskonių;
- druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį;
- 1–2 v. š. švelnaus acto.
Kaip gaminti
Nuskustas morkas sutarkuokite, svogūnus supjaustykite kubeliais.
Į puodą pilkite aliejaus, dėkite morkas su svogūnais ir apkepkite iki auksinės spalvos.
Cukinijas supjaustykite kubeliais (jei jos didelės, pašalinkite odelę ir sėklas), berkite į puodą ir maišydami apkepkite.
Į puodą pilkite šiek tiek vandens ir kaitinkite viską virš lėtos ugnies nuolat pamaišydami apie valandą. Dangčio nedenkite. Kai vanduo išgaruos, vėl papildykite.
Likus 15 minučių iki virimo pabaigos suberkite česnakus, prieskonius, druską, supilkite pomidorų pastą. Jei naudosite pomidorus, juos prieš tai nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais.
Kai daržovės bus minkštos, masę sutrinkite trintuvu, pilkite acto, paragaukite, ar netrūksta prieskonių, dar karštą supilstykite į sterilius stiklainius, uždarykite, apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir užklokite. Kai atvės, neškite į vėsią vietą.
„Mėgaukitės ir žiemą prisiminkite vasarą. Skanaus!“ – palinkėjo Inga.