Šamą pamėgau prieš daug metų, nuo pat pirmojo kąsnio. Kai manęs klausia, kodėl būtent šią žuvį taip mėgstu, dažniausiai atsakau, kad dėl jos mėsos: taip, mėsos, nes žuvies ji man neprimena.
Šamo skonis – tai kažkas tarp žuvies ir minkštos paukštienos.
Nemėgstantiems žuvies šamas gali būti tikras atradimas. Tie, kuriuos vaišinau savo gamintu šamu, net nesuprato, ką valgė, ir buvo nustebę, kad tai žuvies patiekalas.
Bent jau išmėginti tikrai verta, nes žuvis, kaip žinome, yra būtina sveikai, subalansuotai mitybai.
Rūkytas šamas taip pat labai puikus, bet šį kartą ne apie jį. Troškinsime šamą kokosiniame padaže, dėsime pomidorų. Pomidorai ir šamas – puikus derinys, labai dažnai renkuosi šį derinį.
Šamas kokosų padaže
Reikės:
- šamo filė
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 svogūno
- 4 česnako skiltelių
- 1 v. š. kario prieskonių
- 200 g vynuoginių pomidoriukų
- 220 ml daržovių sultinio
- 300 ml kokosų pieno
- druskos
- pipirų
- šviežių petražolių
- žaliosios citrinos
Kaip gaminti
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite juostelėmis pjaustytą svogūną. Berkite kario prieskonius, įspauskite česnaką ir kepkite dar minutę.
Sudėkite pomidorus, supilkite sultinį ir kokosų pieną, įberkite šiek tiek druskos bei maltų juodųjų pipirų. Uždenkite dangčiu, sumažinkite temperatūrą ir troškinkite 10 minučių.
Į keptuvę dėkite šamą, apliekite padažu, uždenkite dangtį ir troškinkite dar 10 minučių. Iškepęs šamas turi lengvai irti į jį įsmeigus šakutę.
Įmaišykite šlakelį žaliosios citrinos sulčių, saują smulkintų petražolių ir patiekite su ryžiais.