Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad riešutais labai piktnaudžiauti nereikėtų, nors man labai sunku sustoti juos triauškinti.
Šią granolą valgau ne tik pusryčiams, bet ir kaip užkandį – man ji primena tuos nuodėminguosius karamelizuotus riešutėlius. Tik šie mažiau nuodėmingi, tad sąžinė visai rami slapta traukiant dar vieną saujelę iš stalčiaus.
Receptas itin tinkamas improvizuoti, tad galima dėti tai, ką mėgstate. Arba tiesiog sunaudokite visus riešutų ar sėklų likučius: tiks migdolai, lazdynų, graikiniai riešutai, pekaninės karijos, sezamai, sėmenys, ispaninių šalavijų sėklos, aguonos, kokosų drožlės, kokosų miltai, malti sėmenys ir pan.
Aš mėgstu granolą šiek tiek pagardinti druska ir cinamonu. Druska puikiai subalansuoja saldumą – renkuosi druskos dribsnius, kad jaustųsi ryškūs sūrūs trupinukai.
Iškepusią granolą palieku atvėsti, tuo metu galima susipjaustyti džiovintus vaisius, jeigu norėsite juos naudoti, ar susismulkinti šokoladą. Man su riešutais labai tinka figos, džiovinti juodieji serbentai, bet drąsiai fantazuokite ir naudokite, ką norite: mangus, abrikosus, razinas, spanguoles, obuoliukus ir t.t. Be to, nepamirškite liofilizuotų uogų!
Taip pat galima įdėti riešutų sviesto.
Riešutus visada kelis kartus perplaunu po tekančiu vandeniu, palieku vandenyje su soda, po to vėl perplaunu po tekančiu vandeniu ir gerai nusausinu.
Skrudinti riešutai su sėklomis (riešutų granola)
Reikės:
- 200–250 g riešutų (aš naudojau graikinius, braziliškus ir pistacijas)
- 75–100 g kokosų drožlių
- kelių valgomųjų šaukštų kanapių sėklų
- kelių valgomųjų šaukštų sėmenų (be to, naudojau maltus sėmenis)
- 120 ml datulių sirupo
- 2 v. š. kokosų aliejaus
- 2 v. š. skystesnio riešutų sviesto (nebūtinai)
- žiupsnelio druskos
- 1 a. š. cinamono
Kaip gaminti
Riešutus susmulkinkite kaip norite.
Sumaišykite visus ingredientus dubenyje, paskirstykite vienodu sluoksniu ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos.
Pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir skrudinkite 20 minučių, praverkite dureles, pavartykite ir pakėlę temperatūrą iki 170 laipsnių kepkite dar 5–7 minutes.
Ištraukus granola bus minkšta, bet sukepusi. Vėstant ji vis kietės, tad kartais pamaišykite šaukštu, kad nesuliptų į vieną didelį luitą.
Skanaukite kaip patinka: su jogurtu, pienu, berkite ant košės ar valgykite kaip užkandį.