Ir kai jau atsivalgėme šviežių vaisių, nusprendžiau paeksperimentuoti, iškepiau du pyragus, o bečirškindama kalakutų kepenėles pamąsčiau, kad tą jų gerąjį kartumą gali kompensuoti saldžiarūgštis abrikosų skonis.
Pagaminau naminio majonezo, į salotas sudėjau viską, kas pasirodė tinkama ar jau buvo „ant ribos“, paragavusi dar krestelėjau garstyčių, ir... Kartosiu daug kartų, buvo nesvietiškai gardu.
Salotos su kepenėlėmis ir abrikosais
1 didelei pietų porcijai reikia:
- 2-3 kalakuto kepenėlių
- 2-3 sunokusių abrikosų
- 1 didesnio pomidoro
- 1 vidutinio agurko
- 0,5 nedidelės morkos
- saujelės sultenių, salotų ar šviežio kopūsto
- 1 šaukšto tyro aliejaus (naudoju moliūgų)
- 0,5 citrinos sulčių
- 1 šaukšto majonezo
- 1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
- 2 skiltelių česnako
- aliejaus kepti, druskos, maltų raudonųjų pipirų
Kaip gaminti
Kepenėles nuplaunu po šalto vandens srove, nusausinu. Česnaką supjaustau smulkiais gabaliukais, keptuvėje įkaitinu truputį aliejaus ir, jam gerai įkaitus, dedu kepenėles, skubiai dengiu dangčiu, nes keptuvės turinys, kepant kraujo turinčius produktus, labai spjaudosi karštu aliejumi. Kaitros nemažinu, dangtis atlaiko frontą.
Kai triukšmas keptuvėje nurimsta, nuimu dangtį, suberiu česnakus, beriu truputį maltų pipirų, kepenėles pasūdau, apverčiu ir vėl uždengiu. Išjungiu kaitrą ir palieku iki atvės.
Tuo metu į gilesnę lėkštę dedu sultenes arba pjaustytas salotas/kopūstą, stambiai tarkuotą morką, riekelėmis pjaustytą pomidorą, taip pat pjaustytus abrikosus, agurkų šiaudelius. Viską aplieju aliejumi ir citrinos sultimis.
Į centrą dedu atvėsintas griežinėliais pjaustytas kepenėles, aplieju majonezu, dedu garstyčių. Viskas.
Jei įmanoma palaukti, salotas labai verta bent valandai komandiruoti į šaldytuvą, taip dar gardžiau.
Kepenėles galima drąsiai keisti bet kuria kita paukštiena – keptomis ar virtomis jos dalimis.