Pyragui kepti tinka bet kokie abrikosai – net ir pernokę ar neprinokę.
Jeigu turite abrikosų džemo, ištraukę iš orkaitės aptepkite juo paviršių – pyrago skonis bus dar intensyvesnis.
Taip pat iškeptą pyragą galima apibarstyti milteliniu cukrum.
O jei neturite abrikosų, puikiai tiks ir persikai. Ir vienų, ir kitų sezonas dar tik prasideda – tad užsirašykite ar išsisaugokite receptą, nes jis tikrai gali praversti, kai norėsis ko nors paprasto, bet gardaus ir įspūdingo.
Iš nurodyto produktų kiekio pyragas bus gana didelis. Jei norite mažesnio, kepkite iš pusės normos.
Abrikosų pyragas
Reikės:
- 1 kg šviežių abrikosų;
- 1 v. š. citrinos sulčių;
- 125 g sviesto;
- 150 g cukraus;
- 1 a. š. vanilinio cukraus;
- 4 didelių kiaušinių;
- 250 g miltų;
- 3 a. š. kepimo miltelių;
- 1/4 a. š. druskos;
- 1 a. š. cinamono;
- 2 v. š. abrikosų džemo pyragui aptepti (nebūtinai);
- 2 v. š. miltelinio cukraus pyragui apibarstyti (nebūtinai).
Kaip gaminti
Abrikosus perpjaukite perpus, pašalinkite kauliukus.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Kepimo formą ištepkite sviestu.
Pusę abrikosų sutrinkite maisto smulkintuvu, įmaišykite citrinų sultis.
Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi, kol masė pašviesės, cukrus ištirps. Tai užtruks 4-5 minutes.
Sudėkite kiaušinius, vanilinį cukrų ir išplakite.
Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską. Plakdami sviesto ir kiaušinių masę po truputį berkite sausus ingredientus.
Supilkite trintų abrikosų masę ir išmaišykite.
Tešlą pilkite į kepimo formą, ant viršaus išdėliokite perpus perpjautus abrikosus ir kepkite 50-60 minučių. Kepimo laikas priklausys nuo pyrago storio. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku.
Leiskite atvėsti ir skanaukite.