Vištienos ir daržovių iešmeliai su ypatingu padažu: skonis viršijo lūkesčius

2020 m. liepos 16 d. 15:02
Receptas
Grilio patiekalų mėgėjams vasara – eksperimentų ir atradimų kupinas periodas. Naujų receptų paieškos, dar neragautų padažų ar ingredientų išbandymai bei paties gaminimo proceso tobulinimas maisto mylėtojus skatina kas kartą nustebinti artimuosius naujais patiekalais. 
Daugiau nuotraukų (4)
Vasaros jau neįsivaizduojame be maisto gaminimo virš tiesioginės ugnies.
Išsiilgę susibūrimų susitinka prie grilio
Gaminimas grilyje daugeliui siejasi su sultingais, aromatingais patiekalais ir gryname ore smagiai praleistu laiku. Maisto žinovai neabejoja, kad praėjęs karantino laikotarpis ir iš naujo atrastas malonumas leisti laiką gamtoje į įsibėgėjantį grilio sezoną įneš dar daugiau naujų vėjų.
„Kiekvieną sezoną stebime didėjantį lietuvių susidomėjimą maisto gaminimu grilyje. Žmonės nevengia eksperimentuoti – tradicinius šašlykus ar dešreles jau keičia ant grotelių keptos daržovės, jūros gėrybės, įvairūs sūriai. Vis aiškiau suprantama ir padažo reikšmė sėkmingam patiekalui – ieškoma sodrių, kokybiškų padažų, praturtinančių mėgstamo patiekalo skonį“, – teigia lietuviškų padažų ir pagardų gamintojo UAB „Daumantai LT“ prekės ženklo vadovas Domas Grinkevičius. 
Informacijos apie grilyje gaminamus patiekalus, jų marinavimą, apdorojimą, tinkamus padažus bei garnyrus – labai daug, o maisto ruošimo tendencijos dažnai kinta. Atsižvelgdami į besikeičiančius maisto mylėtojų poreikius, gamintojai siūlo išbandyti vis įvairesnius ir kai kam galbūt dar neatrastus skonius, derančius prie gausybės skirtingų patiekalų. 
Vasariški vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu
Malonumą gaminti gamtoje jau seniai atrado ir tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė. Karantinas ją įkvėpė ne tik vertinti laiką su šeima, mėgautis dabartimi, bet ir kurti naujus, gaivius receptus. 
A.Černė sukūrė gurmanišką vištienos ir daržovių iešmelių su žemės riešutų padažu receptą, puikiai tiksiantį grilio patiekalų mėgėjams. 
Tinklaraštininkė teigia, kad visiškai paprastai marinuotą vištieną bei daržoves papildė ypatingas padažas – charakteringas, pripildytas ryškių skonio natų. Ji išduoda, kad pirmą kartą padažą gamino iš riešutų sviesto, sojų bei kokybiško pomidoro padažo. 
„Nujaučiau, kad tiks ir patiks – nuojauta pasitvirtino su kaupu. Padažas puikiai derėjo tiek su vištiena, tiek su keptomis daržovėmis. Patiekalas gavosi toks, kad galiu drąsiai rekomenduoti – gaminkite ir jūs! Šiltasis sezonas pilnas savaitgalių, progų pabėgti į gamtą ir užkurti ugnį“, – sako A.Černė.
„Saulėtos virtuvės“ vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu
Porcijos: 5-7, paruošimas: 60 min.
Reikalingi produktai 
Iešmeliams:  
  • 1 kg vištos krūtinėlės, 
  • 200 g pievagrybių, 
  • 1-2 cukinijų, 
  • 1-2 raudonųjų svogūnų, 
  • 1 virto kukurūzo.
Marinatui:  
  • ½ stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus, 
  • ½ žaliosios citrinos sulčių,
  • 4 česnako skiltelių, 
  • 2 arb. š. rūkytų paprikų miltelių, 
  • 2 arb. š. džiovintų čiobrelių, 
  • 2 arb. š. džiovintų raudonėlių, 
  • 1 arb. š. druskos, 
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Žemės riešutų padažui:  
  • ½ stiklinės (125 g) švelnaus žemės riešutų sviesto, 
  • ¼ stiklinės (60 ml) sojų padažo, 
  • 3 valg. š. (60 g) originalaus skonio „Karališko“ pomidorų padažo, 
  • 2 valg. š. sezamų sėklų aliejaus, 
  • 2 valg. š. ryžių acto, 
  • 2 valg. š. medaus, 
  • ½ žaliosios citrinos sulčių, 
  • ¼ arb. š. česnakų miltelių, 
  • ¼ arb. š. rūkytų paprikų miltelių, 
  • žiupsnio Kajeno paprikos, 
  • vandens (nebūtinai).  
Patiekti:  
  • šviežių salotų, 
  • vyšninių pomidorų, 
  • šviežių žalumynų, 
  • tortilijų ar pitos duonelių.
Gaminimas 
Paruoškite vištieną ir daržoves. Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Pievagrybius perpjaukite perpus, cukinijas supjaustykite griežinėliais, raudonuosius svogūnus – skiltelėmis. Virtą kukurūzą supjaustykite maždaug 2 cm griežinėliais.  
Paruoškite marinatą. Visus marinatui skirtus ingredientus gerai išmaišykite.  Puse paruošto marinato užpilkite į dubenėlį sudėtus vištienos kubelius. Išmaišykite, sandariai uždenkite indelį, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 minučių ar ilgiau. Likusiu marinatu užpilkite į kitą dubenį sudėtas daržoves. Išmaišykite, sandariai uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 min. ar ilgiau. 
Pasimarinavusią vištieną ir daržoves suverkite ant iešmelių. Kepkite kepsninėje ant grotelių, kol daržovės suminkštės, vištiena išorėje apskrus, o viduje liks sultinga ir minkšta. Kepimo laikas labai priklauso nuo ugnies stiprumo, todėl atidžiai stebėkite kepančius iešmelius. 
Paruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele iki visiškai vientisos masės. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek kambario temperatūros vandens, kol jis bus norimos tekstūros.  
Vištienos ir daržovių iešmelius patiekite apšlakstę žemės riešutų padažu, su šviežiomis salotomis ir ant grotelių paskrudintomis tortilijomis ar pitos duonelėmis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.