Niekada nesu kepusi trupininio varškės pyrago su lietuviška varške (naudoju kreminę suomišką), todėl buvo įdomu paeksperimentuoti.
Į įdarą dėjau ir graikiško jogurto vietoj grietinės. Naudojau nerafinuotą cukranendrių cukrų. Jo skonis šiek tiek skiriasi nuo įprasto. Man jis kažkodėl pasirodė ir mažiau saldus.
Pyragas labai lengvai valgėsi. Smaližiams gali trūkti cukraus, bet juk dabar visi jo vengia! Aš visada paragauju paruoštą įdarą ir papildau, jeigu kažko trūksta.
Trupininis varškės pyragas su šilauogėmis
Paruošimo laikas – 15 min., gaminimo laikas – 50 min.
Reikalingi produktai
Tešlai:
- 300 g (2 st.+ 2 valg. š ) miltų;
- 180 g šalto sviesto;
- 60 g (1/3 st.) cukraus;
- 1 vid. dydžio kiaušinis;
- 1/2 arbat. š. kepimo miltelių;
- 1 arbat. š. vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos.
Įdarui:
- 3 pakeliai (po 180 g) varškės (naudojau 9 proc. riebumo);
- 100 g (1/2 st.) graikiško jogurto (naudojau 4 proc. riebumo);
- 2 vid. dydžio kiaušiniai;
- 2 valg. š. miltų;
- 100 g (1/2 st.) cukraus;
- 1 arbat. š. vanilės ekstrakto;
- 1 st. šviežių šilauogių.
Kaip gaminti
Į 22 cm apvalios, atsegamos kepimo formos apačią įdėti kepimo popierių. Šonus ištepti sviestu.
Į didelį indą suberti miltus, druską, cukrų, kepimo miltelius, vanilę ir išmaišyti. Sviestą sutarkuoti burokine tarka. Rankomis ar šakute sutrinti iki smulkių trupinių.
Įmušti kiaušinį. Mentele ar rankomis suformuoti rutulį (neminkyti). Tešlą perpjauti į dvi dalis: viena dalis turi būti šiek tiek didesnė nei trečdalis. Mažesnį gabaliuką padėti į šaldymo kamerą, o didesnį į šaldytuvą.
Tuo metu paruošti įdarą. Viską išplakti iki vientisos masės, išskyrus šilauoges.
Didesnę tešlos dalį šiek tiek iškočioti ir perkelti į kepimo formą. padaryti 4-5 cm aukščio kraštus.
Suberti įdarą. Ant viršaus – nuplautas ir gerai nusausintas šilauoges.
Mažesnę tešlos dalį sutarkuoti ir uždėti ant viršaus.
Kepti 180 laipsnių temp. apie 50 min. ar kol viršus taps auksinės spalvos. Atvėsusį išimti iš formos.