Kiek save pamenu, kugelis buvo dažnai kepamas mūsų namuose. O kai rudenį būdavo bulviakasis ir susirinkdavo ne tik visi šeimos nariai, bet ir kaimynai, močiutė juos vaišindavo pečiuje keptu kugeliu su kiaulės kojomis. Pamenu koks skanus, minkštas jis būdavo...
Kepu ir aš kugelį bent kartą per du mėnesius, bet jau ne pečiuje, o orkaitėje. Ir skonis jau ne tas iš vaikystės.
Kugelis su varške
Reikalingi produktai:
- 2 kg bulvių;
- 1 didelis svogūnas;
- 3 kiaušiniai;
- 200 ml pieno;
- 250 g varškės;
- pagal skonį druskos;
- pagal skonį maltų pipirų;
- kelios šakelės čiobrelių;
- aliejus.
Kaip gaminti
Bulves nuskutame ir sutarkuojame tarkavimo mašina kartu su svogūnu.
Kiaušinius lengvai paplakame ir supilame į tarkius, pilame virintą pieną, šlakelį aliejaus, dedame varškę, gardiname druska, pipirais, čiobrelių lapeliais. Išmaišome.
Supilame bulvių masę į kepimo skardą (galima ir į mažus porcijinius indelius), išlyginame paviršių ir dedame į orkaitę.
Kepame 180 C temperatūroje apie 90 min. arba kol kugelis iškepa (mažesnės talpos skardos iškeps greičiau).
Tiekiame su grietine arba spirgučių padažu.