Tačiau vieną pavasarišką penktadienį, kai su draugėmis sutarėme, kad šeštadienį lėksime laukais, sumaniau pasaldinti joms gyvenimą, mat kavą su jomis geriame visada, o gurkšnojant ją vis girdžiu „kaip norėčiau ko nors prie kavos“.
Turėjau rudojo kokosų cukraus, vaisių krepšy geltonavo bananai, o atidarius šaldiklį paimti ledukų, akis užkliuvo už šaldytos tešlos pakuotės. Ir viskas tapo aišku.
Pyragas formoje atsidūrė per kelias minutes ir pašautas į orkaitę. Šeštadienio rytą prie kavos valgėme saldų, karamelėje paskendusį pyragą su traškiu pagrindu ir kalbėjome apie tai, kad lėkštėje nepamaišytų ir šaukštas kitas vanilinių ledų.
Taip ir tapau šio pigaus ir greito pyrago kepėja. Jo pigumą ir tausumą galite įvertinti ir jūs.
Vienam pyragui reikės 2 lapelių šaldytos tešlos, tad iš vienos pakuotės, kurioje dažniausiai yra 6 lapeliai, pyragą iškepsite net 3 kartus;
bananų, kurie net ir be akcijų yra gerokai pigesni už šviežias bulves;
rudojo cukraus kaina nėra kosminė, jeigu jį naudosite tik šiam pyragui, 500 g pakuotės užteks 5–10 pyragų;
pasigaminus lydyto sviesto, jo galiojimo laikas prasitęsia bent pusmečiui, tad to trupučio, reikalingo kepimo formai patepti, visad turėsite po ranka.
Mano kepimo forma – kvadratinė silikoninė, jei tokios neturite, galite naudoti stačiakampę, pagamintą iš bet kokios karščiui atsparios medžiagos.
Vienam pyragui reikės:
- 3 bananų;
- 2 lapelių šaldytos bemielės tešlos;
- maždaug 100 g rudojo cukraus (galima naudoti mažiau);
- maždaug 1 šaukšto lydyto sviesto.
Bananus šiam pyragui renkuosi nepernokusius, bet ir ne žalius.
Kepimo formos dugną ištepu sviestu, tolygiai pabarstau cukrumi. Bananus pjaustau pagal nuotaiką, dažniausiai perpus, kaip matote nuotraukoje. Bet kartais dedu ir storesnius griežinėlius, tuomet padidėja pyrago tūris, tokiu atveju bananų gali reikėti ir 4 ar net 5.
Šaldytos tešlos lapelius atvėsinu, dedu vieną lapelį ant darbastalio, kitą dedu šalia ir pirštais ar šakute sujungiu vidurinę dalį, kad gautųsi reikalingas kvadratas. Taip pat jungiu ir stačiakampius. Tešlą galima pjaustyti bet kokiomis reikalingomis formomis, svarbu gerai sujungti vidines siūles.
Paruoštą tešlą perkeliu ant bananų ir lengvai pabadau šakute, kad kepant smarkiai nesipūstų.
Pyragą šaunu į iki 190 C įkaitintą orkaitę (režimas viršus – apačia) ir kepu apie 25 minutes.
Iškepusį atvėsinu ir dedu į šaldytuvą bent valandai (o geriausia pernakt). Tiekdama apverčiu į tinkamą lėkštę.
Galima valgyti ir karštą, su ledų kaušeliu. Šiuo atveju viso pyrago neverčiu, atpjaunu reikiama gabaliuką ir išimu iš formos mentele, apversdama tiesiai į desertinę lėkštę.