Šią itališką užkandžių duoną tinka valgyti kaip užkandį, su salotomis ar sriuba. Paragusi fokačijos pasijutau kaip Italijoje!
Ši duona yra plokščia, todėl ją reiktų kepti didesnėje kepimo formoje žemais šonais. Iškepęs fokačijos viršus turi būti kiek traškus, o vidus minkštas.
Iš pradžių lengvai pakepinau alyvuogių aliejų, česnaką, rozmariną, čiobrelius ir prieskonius. Namai prisipildė nuostabaus aromato!
Prieskonius naudojau džiovintus. Naudojant šviežius, juos reikėtų smulkiai supjaustyti ir naudoti kiek daugiau nei džiovintų.
Česnakas tikrai jautėsi duonoje, bet aš specialiai to norėjau. Jo galima naudoti ir mažiau.
Fokačija
Paruošimo laikas – 1 val. 30 min., gaminimo laikas – 22 min.
Reikės:
- 2 1/2 stiklinės (310 g) kvietinių miltų;
- 1 stiklinės (220 ml) šilto vandens;
- pusės pakelio sausų mielių (gali būti apie 6 ar 4 g);
- 1/3 stiklinės (50 ml) alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. š. vandens;
- 2-3 skiltelės česnako, sugrūsto ar smulkiai sutarkuoto (aš naudojau 3 skilteles. Česnakas tikrai jautėsi. Naudokite jo mažiau, jei norite švelnesnio skonio);
- 1 valg. š. cukraus;
- 1 arbat. š. džiovintų rozmarinų;
- 1 arbat. š. džiovintų čiobrelių;
- žiupsnelio juodųjų pipirų;
- žiupsnelio druskos;
- saujos žalių alyvuogių, perpjautų per pusę (nebūtinai).
Gaminimas
Indelyje sumaišyti mieles, šaukštą cukraus, 1 arbat. š. miltų. Užpilti stikline šilto vandens. Išmaišyti, uždengti rankšluostėliu ir palikti pastovėti apie 10 min. Mielės turi lengvai suputoti.
Tuo metu į keptuvę supilti alyvuogių aliejų, 2 valg. š. vandens, česnaką, rozmariną, čiobrelius, pipirus. Kaitinti ant žemos temp. apie 5-7 min., kol pasklis česnakų ir prieskonių kvapas. Česnakai neturi paruduoti.
Į didelį dubenį supilti vandenį su mielėmis, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus ir česnakų mišinio., druską. Išmaišyti ir per du kartus supilti miltus.
Iš pradžių maišyti mentele, o kai tešla sulips, išimti iš indo ir minkyti apie 6-8 min. Tešla turi būti minkšta ir elastingą.
Suformuoti rutulį. Aliejumi ištepti indą ir jame palikti tešlą, uždengti. Laikyti apie 1 val. Tešla turi padvigubėti.
Pakilusią tešlą lengvai paminkyti. Kepimo formą (34×22 cm) ištepti alyvuogių aliejaus ir česnakų mišiniu.
Kepimo formoje rankomis ištampyti tešlą (kantrybės!) iki kraštų. Paviršių įspausti pirštais. Apšlakstyti likusiu aliejaus mišiniu (jeigu jo trūksta, užpilkite paprasto alyvuogių aliejaus). Įspausti alyvuoges. Palikti pastovėti apie 20 min.
Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių temp. Kepti apie 20-24 min. ar kol viršus taps auksinės spalvos.
Atvėsusią duoną supjaustyti kvadratiniais ar pailgais gabaliukais.