Paragaukite kavos, kokios dar neragavote: 6 išskirtiniai receptai

2020 m. birželio 17 d. 08:51
Juoda kaip velnias, karšta kaip pragaras, tyra kaip angelas ir saldi kaip meilė – kas? Taip, tai ryto bei visos dienos palydovė, draugė, žadintoja, guodėja bei gundytoja – kava.
Daugiau nuotraukų (6)
Daugelis iš mūsų neįsivaizduojame dienos pradžios be puodelio garuojančios kavos. 
Jau 5 metus kavos versle besisukantis Ignas pasakoja, kad kava jam neatsiejama jo kasdienybės dalis bei aistra. 
„Išvykęs į kitą šalį pirmiausia ieškau vietos, kur galėčiau gauti puodelį vietinės kavos – esu kavos turistas“, – apie aistrą kavai juokauja Ignas, cinamonija.lt parduotuvės, prekiaujančios kava, arbata bei prieskoniais, bendrasavininkis. 
Apkeliavęs nemažai pasaulio valstybių, išragavęs daugybę skirtingų paruošimo būdų kavos, Ignas dalinasi įdomiausiais, egzotiškiausiais ir gardžiausiais jų receptais.
Jei pabodo įprastos latės, kapučino ar kavos su pienu versijos – jūsų dėmesiui – šeši iš skirtingų šalių parvežti receptai.
Pagal pas juos paruošite išskirtinę kavą, kokios greičiausiai dar neteko ragauti.
„Marocchino“ (Italija)
Kas jau kas, o italai kavą tikrai moka ruošti. Šis iš Šiaurės Italijos kilęs kavos ruošimo būdas suvilios kiekvieną smaližių. 
„Nors įprastai gerdamas kavą stengiuosi ją kuo mažiau saldinti, šiam Italijos lobiui atsispirti nepavyko“, – dalinasi Ignas.
Taigi, kaip šią kavą pasiruošti namuose?
Jums reikės espreso kavos, itališko karšto šokolado arba „Nutelos“ (jei nerasite kokybiško karšto šokolado), pieno bei cinamono.
Įprastai „Marocchino“ patiekiama vos didesniame nei espreso kavai skirtame puodelyje. Trečdalį puodelio pripilkite karšto šokolado, tuomet supilkite išvirtą espreso kavą. Ant viršaus dėkite išplaktą pieno putą ir galiausiai pabarstykite cinamonu. 
„Kopi Jahe“ – Indonezijos imbierinė kava
Kad arbatą galima gardinti imbieru - niekam ne paslaptis, tačiau ar žinojote, jog šis prieskonis puikiai tinka kavai gaminti? 
Ištroškusiems egzotiškesnio skonio Ignas rekomenduoja išsivirti imbierinės kavos. „Pirmą kartą paragavęs šios kavos Balio saloje likau tikrai nustebęs, koks išskirtinis, sodrus skonis. Imbieras su kava? Gal juokaujate? Tokia buvo mano pirminė reakcija į degustacijos metu patiektą kavos puodelį“, – patirtimi dalinasi Ignas. Visgi paragavus būgštavimai išsisklaidė.
Indonezijoje yra net keletas šios kavos ruošimo būdų, jums pateikiamas nesudėtingas ir gan greitai paruošiamas receptas.
Dviems kavos puodeliams paruošti reikės: 
  • 2 šaukštų maltos kavos, 
  • 2 puodelių vandens, 
  • 1 gabalėlio (maždaug 10-15 g) imbiero, 
  • 2 arbat. šaukštelių kokoso palmių cukraus, 
  • cinamono lazdelės.
  • Į nedidelį puodą suberkite visus ingredientus, užpilkite vandeniu bei užvirkite. Ant vidutinės temperatūros virkite kavą tol, kol ištirps cukrus. Cukrui ištirpus nukelkite puodą nuo viryklės ir supilstykite į puodelius.
„Šią kavą labai mėgstu prasidėjus žiemos šaltukams. Karšta kava su imbieru ne tik labai skani, padeda išlikti žvaliam, tačiau dar ir padeda stiprinti imunitetą“, – patarimais dalijasi Ignas.
Honkongo kavos bei arbatos gėrimas („Yuanyang Tea“)
Šis juodosios arbatos bei kavos gėrimas – tikras energijos užtaisas. Neapsisprendžiate, norite kavos ar arbatos? O gal abiejų iš karto?
Reikės: 
  • kavos, 
  • juodosios arbatos (geriau birios, bet tiks ir iš pakelio), 
  • sutirštinto pieno (galima keisti įprastu pienu ar augaliniu).
Kiekį pasirinkite pagal tai, kokio stiprumo ir keliems asmenims ruošite.
Pirmiausia užplikykite juodąją arbatą. Tuo metu pasiruoškite kavą – svarbu, jog tiek arbata, tiek kava būtų tinkamo stiprumo – tai yra, tokia, kokią ir mėgstate.
Tuomet į puodelį paeiliui pilkite arbatą, sutirštintą pieną, kavą, cukrų (tuo atveju, jei sutirštintą pieną pakeitėte nesaldintu pienu). Gerai išmaišykite ir mėgaukitės. 
Šis gėrimas skanus tiek karštas, tiek ir šaltas.
Vietnamietiška kiaušininė kava („Ca Phe Trung“)
Kaip supratote iš pavadinimo, į šią kavą tikrai dedamas kiaušinis, tiksliau, trynys. „Paragavęs šios kavos Hanojuje, kelionės po Vietnamą metu, retkarčiais pasigaminu jos namuose - taip atgamindamas šiltus prisiminimus apie šią šalį“, – pasakoja Ignas.
2 porcijoms reikės:
  • 2 kiaušinių trynių;
  • 75 ml sutirštinto pieno;
  • 0,5 arbat. šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • 100 ml stiprios espreso kavos;
  • šokolado drožlių pabarstyti (nebūtina).
Į indą sudėkite kiaušinių trynius, sutirštintą pieną, vanilės ekstraktą ir elektriniu plakikliu plakite apie 3-5 min., ar iki tol, kol konsistencija virs puriomis putomis.
Tuomet į puodelius supilkite espreso kavą (palikite maždaug 2 šaukštelius kavos atsidėję), šaukštu kabinkite sutirštinto pieno bei kiaušinių masę ir sluoksniuokite ant kavos, ant viršaus užlašinkite likusią kavą ir, jei mėgstate, apibarstykite šokoladu. Skanaus!
„Honey Bee Cortado“ (Ispanija)
Dar vienas receptas smaližiams. Įprastinė „Cortado“ ruošiama iš espreso kavos bei pašildyto pieno. Tuo metu „Honey Bee Cortado“ gardinama dviejų rūšių sirupu, kurie intensyvią kavą paverčia švelnesne, saldesne.
Ši kava paplitusi ne tik Ispanijoje, bet ir šiaurės Portugalijoje, Lotynų Amerikoje bei Jungtinėse Valstijose. Kodėl neparagavus ir mums?
2 puodeliams paruošti reikės:
  • 2 porcijų espreso kavos, 
  • virinto pieno (santykiu 1:1), 
  • kelių lašų vanilinio bei medaus sirupų.
Paruoškite 2 puodelius espreso kavos, supilkite į kavą abiejų rūšių sirupą, ant viršaus pilkite pieno.
Skanaus!
Portugališkas šaltos kavos limonadas „Mazagran“
Šis šaltos kavos receptas puikiai tiks vasaros savaitgaliams, norint kažkuo neįprastu pavaišinti į svečius užsukusius draugus ar palepinti save išskirtinio skonio šalta kava. Paklausite, kodėl būtent savaitgalį? Nes šios gėrimo sudėtyje yra alkoholio.
Portugalai vasaros metu apgulę pajūrio miestelių kavines, siurbčioja šį gėrimą, kol lengvas brizas kedena jų plaukus.
Norint paragauti šio neįprastai delikataus gėrimo nebūtina keliauti į Portugaliją - pasiruošti jo galite savo namuose.
5 porcijoms paruošti reikės:
  • 100 g cukraus;
  • 1 puodelio šalto vandens;
  • 1,5 puodelio šaltai brandintos kavos koncentrato (jį paruošite maltą kavą užpylę kambario temperatūros vandeniu (santykiu 1:4), gerai išmaišę, uždengę ir pastatę toliau nuo tiesioginių saulės spindulių mažiausiai 6 val., o dar geriau per naktį);
  • 1 puodelio šviežiai spaustų citrinos sulčių (nenaudokite koncentratų);
  • 1 puodelio šalto gazuoto vandens;
  • ledo kubelių;
  • romo pagal skonį (nebūtina).
Kavos koncentratą pasiruoškite iš vakaro pagal aukščiau pateiktas rekomendacijas. Puode užvirkite vandenį su cukrumi, kai cukrus ištirps – patraukite nuo ugnies, palikite atvėsti.
Į didelį ąsotį pilkite kavos koncentratą, citrinos sultis, gazuotą vandenį bei atvėsintą cukraus sirupą. Saldumo ar stiprumo lygį reguliuokite atitinkamai įpildami daugiau sirupo, kavos koncentrato ar gazuoto vandens. Jei norite – įpilkite romo pagal skonį. Atraskite savo kombinaciją ir mėgaukitės.
Tiekite su stiklinėmis pripildytomis ledukais bei citrinos griežinėliais.
Skanaus!
Kavareceptai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.