Žinoma, naudojau ir želatiną. Žinau, kad daugelis bijo ją naudoti, bet nėra ko baimintis. Esu ir aš sugadinusi tortą, kai jis nesustingo ar želatina subėgo į gumuliukus. Šiuo atveju svarbu, kad jogurtas ir maskarponė būtų kambario temperatūros. Želatina turi būti gerai ištirpusi (tirpinant neužkaitinti jos iki virimo) ir piltį į įdarą, kai ji dar šilta.
Aš naudoju apie 38-45 proc. riebumo maskarponę.
Tortą puošiau su šviežiomis ir baltuoju šokoladu padengtomis braškėmis. Šokoladą ištirpinau ir braškes apvoliojau šokolade.
Tortas nebuvo saldus, bet man saldumo užteko. Saldumą reguliuokite pagal save.
Nekeptas jogurtinis maskarponės tortas
Reikalingi produktai
Pagrindui:
- 180 g sausainių (tokio tipo, kaip „Selga“, „Gaidelis“)
- 70 g sviesto, ištirpinto
Įdarui:
- 250 g maskarponės (naudojau 38 proc.)
- 300 g graikinio jogurto (naudojau 6 proc.)
- 200 ml grietinėlės (35 proc.)
- 2-3 valg. š. šviežios citrinos sulčių
- 5 valg. š. (45 g) miltelinio cukraus (tortas nebuvo saldus, jei norite saldesnio, dėkite pagal savo skonį)
- 1 arbat. š. vanilės ekstrakto
- 25 g (2 valg. š.) želatinos
- 85 g (kiek mažiau nei 1/2 st.) šalto vandens
- 1 1/3 st. (180 g) braškių, supjaustytų nedideliais gabaliukais ir dar kelių braškių tortui papuošti.
Gaminimas
Maisto smulkintuvu sausainius sutrinti iki smulkių trupinių, supilti sviestą. Mentele viską išmaišyti. Į 22 cm apvalios, atsegamos kepimo formos apačią įdėti kepimo popierių.
Suberti sausainius į kepimo formą, šaukštu išlyginti, kad pagrindas būtų tolygus.
Padėti į šaldytuvą.
Į indelį įpilti šalto vandens, užbarstyti želatiną. Leisti jai išbrinkti apie 5-10 min.
Tuo metu dideliame inde šluotele išplakti maskarponę, jogurtą, citrinos sultis ir vanilės ekstraktą.
Vandens vonelėje, maišant mentele, ištirpinti želatiną. Neleisti jai užvirti. Grūdeliai turi būti visiškai ištirpę.
Palikti vėsti želatiną. Pilant į įdarą ji dar turi būti vos šilta.
Kitame inde išplakti grietinėlę iki standumo (pakėlus indą dugnu aukštyn ji turi nekristi.)
Želatiną sumaišyti su dviem šaukštais maskarponės ir jogurto įdaro. Tuomet plona srovele supilti į įdarą jį maišant.
Braškes gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais.
Grietinėlę sukrėsti į maskarponės indą. Atsargiai išmaišyti šluotele. Sumaišyti su išsijotu milteliniu cukrum, braškių gabaliukais.
Išlyginti paviršių. Padėti į šaldytuvą mažiausiai 4-5 val., o geriausia palaikyti per naktį.
Su dideliu peiliu perbraukti per torto šonus ir atsargiai nuimti kepimo formą. Papuošti uogomis, vaisiais.
Tortą puoškite prieš pat patiekimą.