Savaitgaliui – 2 gardžių ir sočių, nesaldžių pyragų receptai
Pranešimas spaudai
2020-05-30 15:08Ar yra toks svogūnų patiekalas, kurio neatsisako net svogūnų nemėgstantys? Tikrai taip – svogūnų pyrago atsisakytų retas.
Gaminant svogūnai karamelizuojami ir nelieka aitrumo, jie tampa malonaus, saldaus skonio. Tikrai verta tokį pyragą išsikepti namuose, skonis maloniai nustebins.
Dar vienas nuostabus pyragas su griliaus dešrelėmis ir raugintais kopūstais puikiai tiks išsikepti grilyje. Daugumai skoniai, atrodytų, įprasti, tačiau neįprastas pateikimas ir dūmų kvapas suteiks pikantiškumo.
Gamtoje bus tiesiog tobulas pasirinkimas.
Nuostabių pyragų idėjos laidoje „Skaniai ir paprastai“ šeštadienį 9.00 per TV3.
Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“
Svogūnų pyragui paruošti Jums reikės:
- 3-4 (apie 700 g) didelių saldžių svogūnų;
- 3 šaukštų sviesto;
- 2-3 šaukštų rudojo cukraus;
- 1 stiklinės (apie 200ml) vištienos arba jautienos sultinio;
- 1 šaukšto balzamiko;
- šakelės šviežio rozmarino;
- apie 60 g tarkuoto lydyto sūrio;
- 1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos;
- 2 šaukštų Dižono garstyčių;
- žalumos patiekiant.
Gaminimas:
Maždaug 25 cm kepimo formą/keptuvę gausiai ištepti sviestu ir apibarstyti cukrumi. 2 didelius nuvalytus svogūnus padalinti į 16 vienodų skiltelių (8 skiltelės iš vieno svogūno). Likusius svogūnus supjaustyti šiaudeliais.
Šiaudeliais pjaustytą svogūną apkepti svieste ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol suminkštės, karamelizuosis (apie 15min. Jei svogūnai pradeda kibti prie keptuvės, įpilti šlakelį vandens. Svogūnams apkepus, supilti sultinį ir virti, kol sultinys nugaruos, svogūnai taps džemo konsistencijos. Įpilti balzamiko, sudėti šviežią smulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.
Svogūnų skliteles išdėlioti kepimo formoje. Keptuvę dėti ant aukštesnės nei vidutinė kaitros ir kepti, kol sviestas su cukrumi taps tamsios gintaro spalvos, o svogūnai truputį suminkštės (apie 10 minučių). Sumažinti kaitrą, į tarpus sudėti anksčiau karamelizuotus svogūnus, pakaitinti dar apie minutę ir nuimti nuo kaitros. Apibarstyti tarkuotu sūriu.
Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į maždaug 25 cm apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti apie 1cm tešlos kraštą ir padaryti „bortelį“. Vidų patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir uždėti ant svogūnų, kad tešlos kraštai neliestų keptuvės.
Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 30-35 minutes, kol tešla apskrus. Iškeptą pyragą atvėsinti apie 5 minutes, tuomet apversti.
Griliaus dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas
Dešrelių ir kopūstų pyragui paruošti Jums reikės:
- 2 vidutinio dydžio svogūnų;
- 2 skiltelių česnako;
- 4-5 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- apie 400 g raugintų kopūstų;
- 500 g kiaulienos dešrelių kepimui;
- 1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos.
Padažui:
- 1 stiklinės aštraus pomidorų kečupo;
- 1-2 šaukštelių kario prieskonių;
- 1-2 šaukštų obuolių sidro acto;
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos bei pipirų.
Iš anksto paruoštą grilį su tiesiogine kaitra įkaitinti iki maždaug 200°C.
Į įkaitintą keptuvę pilti aliejų ir sudėti šiaudeliais supjaustytus svogūnus ir smulkintą česnaką. Kepti, kol svogūnai suminkštės.
Apkepus svogūnams sudėti nusunktus raugintus kopūstus ir kartais pamaišant kepti, kol kopūstai taps minkšti, paskrus, įgaus gražų auksinį atspalvį.
Grilyje apkepti kiaulienos dešreles, kad paskrustų. Išimti ir palikti bent 5 minutes „pailsėti“.
Visus padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenėlį ir gerai išmaišyti.
Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą, padaryti „bortelį“ ir kelias įpjovas centre.
Apkeptus kopūstus trumpam išimti iš keptuvės ir į keptuvės dugną gražiai sudėlioti dešreles. Į tarpelius ir ant dešrelių sudėti kopūstus, ant viršaus uždėti anksčiau paruoštą tešlą, pateptą 2-3 šaukštais pomidorų padažu su kariu.
Pyragą kepti iki 200°C įkaitintame grilyje ant netiesioginės kaitros maždaug 30min. Iškeptą pyragą truputį atvėsinti ir apversti. Pagardinti šviežiu čiobreliu ir mėgautis.
Skanaus!