Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad tokie produktai vis dažniau papildo pirkėjų krepšelį.
„Asortimentą parduotuvėse formuojame atsižvelgdami į klientų poreikius, kuriuos lemia ir pasaulinės maisto tendencijos, – sako Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė. – Pavyzdžiui, viena populiariausių prekių pastaruoju metu – maistingasis avokadas, pasaulyje priskiriamas supermaisto kategorijai. Jų savo parduotuvėse turime net 8 rūšis.
Per pastaruosius dvejus metus avokado pardavimai šoktelėjo net 37 proc. Karantino metu šios tendencijos nesikeičia. Avokadas išlieka viena perkamiausių prekių.“
Atranda naujus produktus
Tuo metu Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė teigia, kad dažnai žmonėms užtrunka laiko, kol prisijaukina iki tol nebandytus ingredientus.
„Galima drąsiai sakyti, kad šiuo metu palengva formuojasi naujos mitybos tradicijos. Tradiciniams produktams atsiranda įvairios alternatyvos, pavyzdžiui, vietoje įprasto pieno dalis klientų renkasi augalinius gėrimus, kvietinių miltų asortimentą papildo speltų, avižų miltai. Mūsų pačių meistrų kepiniuose standiklius ir skonines pastas keičia natūralios vaisių ir uogų tyrės, mažiname druskos ir cukraus kiekį.
Visgi reikia pripažinti, kad net ir stiprėjant naujoms mityboms tendencijoms, yra patiekalų, kurie savo populiarumo pozicijų neišleidžia. Geriausias pavyzdys – „Kuršėnų“ vyniotinis ir balta mišrainė“, – pastebi maisto gamybos ekspertė.
Pasak V.Drulienės, nuo sausio iki balandžio, palyginti su pernai tuo pačiu metu, daugiau nei 50 proc. išaugo įvairių augalinių gėrimų pardavimai, populiariausias – migdolų gėrimas. Kelerius metus stebima ir nuosekli supermaistu vadinamų špinatų pardavimų augimo kreivė, taip pat – ispaninio šalavijo sėklų.
Mėgstantiems desertus B.Baratinskaitė siūlo išbandyti maistingą desertą su ispaninių šalavijų sėklomis, kuriose gausu omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, be to, yra skaidulų, geležies ir kalcio.
Kokosų skonio ispaninio šalavijo sėklų pudingas
Reikės:
- augalinio kokosų pieno gėrimo,
- ispaninių šalavijų sėklų,
- šilauogių, braškių, bananų (naudokite labiausiai patinkančias uogas ir vaisius),
- kokosų drožlių pabarstyti.
Gaminimas
Pasirinktame inde (dubenėlyje, stiklinėje, taurėje ir pan.) sumaišykite kokosų pieno gėrimą ir ispaninių šalavijų sėklas. Maišykite, kol sėklos tolygiai pasiskirsto skystyje. Duokite laiko joms išbrinkti.
Idealu, jei vakare sumaišote, o ragaujate jau ryte.
Ant išbrinkusių sėklų gražiai išdėliokite smulkintas uogas ir vaisius. Pabarstykite kokoso drožlėmis.
Skanaus!