Vis dėlto net ir įsisenėję įpročiai ima kisti – vis dažniau lietuvių virtuvėje galima pastebėti įvairesnių, sveikos mitybos principus atitinkančių valgių, o įprastų patiekalų ingredientai irgi neretai keičiami sveikesniais.
Vienas tokių produktų, kuris vis rečiau atsiduria ant lietuvių stalo, – batonas. Jį keičia kvietinės sumuštinių duonos skrudinimui, visagrūdės duonos ar porcijinės duonelės.
Žinoma tinklaraščio „BabyBlog“ autorė Sotera Šveikauskaitė dalijasi ir savo šeimos pusryčių įpročiais bei primena paprastą, bet nepelnytai pamirštą receptą, kuris itin naudingas siaučiant virusams.
Tinklaraštininkė prisipažįsta, kad pati pusryčius valgo retai, tačiau žino, kad šį pirmąjį dienos valgį būtų naudinga prisijaukinti, o štai dukrelei Aretei ji visada parūpina mėgstamus ir sočius pusryčius, suteikiančius energijos visai dienai. S.Šveikauskaitės šeima renkasi paprastus patiekalus, tačiau mėgsta juos patobulinti: paskanina vaisiais, uogomis ar kitai ingredientais.
„Pusryčiams mielai renkuosi avižų košę su tarkuotu obuoliu, vyras – kiaušinių patiekalus, o dukra mėgsta įvairių grūdų košes su trintomis uogomis, jogurtą, kartais – sūrio lazdeles. Atrodytų, kad esame labai skirtingi, tačiau iš tiesų visi labai mėgstame grūdinius produktus. Vienas mėgstamiausių valgių – paprasta juodos duonos riekė su sviestu ir šiek tiek druskos. Nesame baltos duonos gerbėjai“, – sako tinklaraštininkė.
S.Šveikauskaitė primena seną gerą receptą, padedantį kovoti su ligomis, tai ypač aktualu siaučiant virusui: juoda duona su sviestu, druska ir daug česnako. Tai paprastas ir visos šeimos mėgstamas patiekalas, kurį žinoma moteris drąsiai rekomenduoja visiems norintiems pastiprinti imunitetą.
Batonas – vis retesnis svečias ant lietuvių stalo
Grūdiniai produktai, kaip rodo ir S.Šveikauskaitės šeimos pusryčių virtuvės pavyzdys, vis dar karaliauja pusryčių virtuvėje, tačiau pokyčiai pastebimi ir čia: įprastą manų košę keičia grikiai, kukurūzai, kelių grūdų košės, kurios dar paskaninamos vaisiais, uogomis, klevų sirupu ar šalavijo sėklomis. O štai batoną, be kurio anksčiau būtų sunku įsivaizduoti sumuštinius, – skrudinimui skirta duona ir kiti duonos gaminiai.
„Kadaise didžiulis batonų segmentas traukiasi kasmet – per pastaruosius ketverius metus sumažėjo beveik ketvirtadaliu.
Vietą rinkoje užima skrudinimo duona. Ivertinus pastarųjų kelerių metų tendencijas, prognozuojama, jog netrukus pasivys ir pralenks batonus“, – komentuoja „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas.
Pasak eksperto, lietuviai pamėgo ir kitą sparčiai augantį segmentą – porcijines duoneles. Taip pat dažniau renkasi visagrūdę, sėklomis praturtintą duoną, sumuštiniams dažnai išbando ir trapučius bei duoniukus.
Norintiems išbandyti paprastus, tačiau kiek patobulintus pusryčių variantus, pateikiame du receptus
Energijos suteikianti avižų košė su riešutais, bananais ir klevų sirupu
Išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, avižų košę ir leiskite 5 min. išbrinkti. Per tą laiką sausoje keptuvėje paskrudinkite saują lazdynų, graikinių ar kitų mėgstamų riešutų. Patiekite košę su skrudintais riešutais, supjaustytais ir šlakeliu citrinos sulčių apšlakstytais bananais, viską apipilkite arbatiniu šaukšteliu klevų sirupo.
Sumuštinis su burokėlių kremu, avokadu ir ožkos sūriu
Paruoškite burokėlių kremą: trintuve į vientisą masę sutrinkite 1 virtą buroką, pusę arbatinio šaukštelio citrinų sulčių, 1 mažą skiltelę česnako ir, jeigu mėgstate aštriau, – šiek tiek maltos aitriosios paprikos.
Paskrudinkite 2 gabalėlius visagrūdės duonos, aptepkite burokėlių kremu, uždėkite pjaustyto avokado riekeles ir pabarstykite ožkos sūrio gabalėliais. Jei nemėgstate ožkos sūrio, galite naudoti fetos sūrį.
Skanaus!