Kai namuose lieka mažas likutis varškės ir kondensuoto pieno, kepu šias spurgytes.
Varškės spurgytės su sutirštintu pienu
Reikės:
- 150 g varškės;
- 100 g sutirštinto pieno;
- 1 kiaušinio;
- 40 g minkšto sviesto;
- 150-200 g miltų;
- 1/2 a. š. kepimo miltelių;
- 1/3 a. š. druskos;
- aliejaus spurgoms kepti (tikslus kiekis priklausys nuo indo dydžio);
- miltelinio cukraus apibarstyti.
Kaip gaminti
Į dubenį sudėkite varškę, įmuškite kiaušinius, įpilkite druskos ir gerai išmaišykite.
Toliau sudėkite labai minkštą sviestą, išmaišykite. Supilkite sutirštintą pieną ir vėl viską gerai išmaišykite.
Tada įsijokite miltus su kepimo milteliais į varškės masę ir išmaišykite (aš tešlą išmaišiau gumine mentele).
Reikia atsargiai į tešlą dėti miltus ir jų nepadauginti! Beje, tikslus miltų kiekis priklausys nuo kiaušinio dydžio ir varškės drėgnumo. Man prireikė 180 g miltų.
Tešla turi likti lipni ir minkšta.
Tešlą palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 15 min.
Delnus patepkite aliejumi, arbatiniu šaukšteliu atgnybkite tešlos ir voliodami tarp delnų suformuokite nedideles apvalias graikinio riešuto dydžio spurgytes.
Į nedidelį puodą įpilkite aliejaus tiek, kad verdamos spurgos laisvai plaukiotų ir nesiektų dugno.
Aliejaus svarbu neperkaitinti iš pradžių, o gerai ir tolygiai sušildyti, nes jeigu aliejus bus per karštas, spurgos greitai apkeps ir vidus liks neiškepęs.
Kepkite ant mažos ugnies, dažnai maišydami rutulius tol, kol gražiai paruduos, maždaug apie 5 min., tik neperkepkite. (Patariu iš pradžių įmesti kepti vieną tešlos rutuliuką ir jei jis pradeda per greitai kepti tada sumažinkite ugnį).
Iškepusias spurgas išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
Truputį pravėsusias pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite.
Skanaus!