Šių bandelių gamyba nėra sudėtinga, bet užima šiek tiek laiko. Geriausia tai, kad gaminimo procesas bent trumpam padeda pamiršti viską, kas dedasi aplinkui.
Puikus būdas atsipalaiduoti, pasimėgauti akimirka, o rezultatas tikrai nudžiugins visus namiškius.
Keletas pastabų:
naudojau sausas mieles, o jas keičiant į drėgnas, reiktų naudoti apie 25 g;
ant manųjų mielių pakelio buvo nurodyta jas „pažadinti“ šiltame skystyje. Skirtingų gamintojų nurodymai gali skirtis;
visi ingredientai turi būti kambario temperatūros (išskyrus sviestą trupininiam paviršiui). Sviestą galima ištirpinti iki kreminės konsistencijos;
iš pradžių miltų įberkite 450 g. Jeigu tešla bus per minkšta, įbersite dar porą šaukštų. Tešla neturėtų lipti prie rankų, bet kartu turėtų būti ir minkšta, elastinga, todėl miltų geriau nepadauginti;
recepte nurodžiau naudoti daugiau varškės negu pati naudojau. Tiesiog neturėjau didesnio kiekio. Varškė tinka bet kuri, bet geriau naudoti ne birią. Razinų taip pat galima naudoti daugiau. Vietoj jų galima įberti cinamono;
mielinės bandelės skaniausios tą pačią dieną. Norint, kad jos būtų kuo ilgiau minkštos, bandeles reikia laikyti maišelyje ar apvynioti plėvele.
Bandelės su varškės įdaru
Paruošimo laikas – 1 val. 30 min., gaminimo laikas – 16 min.
Reikalingi produktai:
- 450 g + keli šaukštai miltų;
- 11 g sausų mielių;
- 250 ml pieno;
- 1 kiaušinio;
- 80 g kambario temp. sviesto;
- 60 g cukraus;
- 1 arbat. š. vanilinio cukraus;
- žiupsnelio druskos;
- kiaušinio plakinio aptepimui (kiaušinis, išplaktas su 1 valg. š. vandens).
Įdarui:
- 400 g varškės;
- 1-2 valg. š. miltų;
- 2-3 valg. š. cukraus;
- 1/4 st. razinų.
Viršui:
- 1/3 st. (40 g) miltų;
- 2 valg. š. (30 g) šalto sviesto;
- 3 valg. š. (35 g) cukraus.
Gaminimas
Pieną pašildykite, kad jis būtų maloniai šiltas. Į indą suberkite mieles, 1 arbat. š. cukraus, 1 arbat. š. miltų. Užpilkite 1/2 stiklinės pieno. Išmaišykite, uždenkite rankšluostėliu ir palikite pastovėti apie 10-15 min. Mielės turi lengvai suputoti.
Į didelį indą supilkite pieną su mielėmis, likusį pieną, imuškite kiaušinį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, druską. Lengvai išmaišykite. Suberkite 450 g išsijotų miltų, išmaišykite.
Sviestą sudėkite į tešlą.
Rankomis maišykite tešlą. Kai ji sulips, pradėkite minkyti (jei reikia, įberkite šiek tiek miltų). Stalviršį pabarstykite miltais. Išimkite tešlą iš indo ir minkykite apie 6 min.
Suformuokite rutulį. Aliejumi ištepkite indą ir jame palikite tešlą, uždenkite. Laikykite apie 1 val. Tešla turi padvigubėti.
Pakilusią tešlą lengvai paminkykite. Tešlą supjaustykite į 16 gabaliukų. Iš jų suformuokite rutuliukus.
Juos iškočiokite. Ant viršaus pridėkite apie 1 1/2 valg. š. varškės įdaro, uždėkite razinų.
Bandelių kraštus suspauskite, suformuodami rutulį. Laikant už apačios trumpai pamerkite į kiaušinio plakinį. Tada viršų apvoliokite trupiniuose.
Į 2 kepimo skardas įdėti kepimo popierių. Sudėkite bandeles.
Uždenkite rankšluostėliu ir palaikykite apie 20 min., kol bandelės šiek tiek pakils.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temp. Kiekvieną skardą kepkite po 15-17 min.
Įdarui varškę sumaišykite su miltais ir cukrumi.
Viršui apibarstyti sumaišykite visus ingredientus. Maišykite šakute ar rankomis, kol susidarys nedideli trupiniai.