Šis tortas yra lengvos tekstūros, neapsunkinantis skrandžio, turi mažiau kalorijų. Kepiau 18 cm kepimo formoje. Juk gero po truputį!
Pagrindui naudojau veganiškus sausainius. Šiuo metu prekybos centruose tikrai nėra sudėtinga rasti sveikesnės sudėties sausainių. Taip pat naudojau kokosų aliejų.
Įdarą gaminau iš graikinio jogurto, kreminio sūrio „Philadelphia“, kiaušinių. Saldinau medumi. Nors stengiuosi naudoti kuo mažiau baltojo cukraus, tobulo saldiklio nesu atradusi. Žinau, kad medus nėra geriausia alternatyva kepiniams, bet mano namuose visada jo būna, o ir man patinka jo skonis. Naudojau skystą medų.
Į tortą pyliau ir šiek tiek citrinų sulčių. Jos suteikia gaivesnio skonio. Gamindami visada paragaukite įdaro ir reguliuokite citrinos kiekį pagal savo skonį.
Šį sūrio tortą kepiau tradiciškai – vandens vonelėje, o atvėsinau pravertoje orkaitėje. Taip iškeptas tortas bus be įtrūkimų, nesukris ar pan.
Ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.
Tik ką iškepęs tortas būna labai minkštas, bet vėliau jis sukietėja.
Graikinio jogurto ir sūrio tortas
Paruošimo laikas – 10 min., gaminimo laikas – 1 val. 20 min.
Ingredientai
Pagrindui:
- 120 g sausainių;
- 3 valg. š. kokosų aliejaus, ištirpinto.
Pyragui:
- 300 g kreminio sūrio;
- 300 g graikinio jogurto (naudojau 6 proc.);
- 2 vid. dydžio kiaušinių;
- 60 g skysto medaus;
- 3-4 valg. š. šviežių citrinos sulčių;
- 2 arbat. š. bulvių krakmolo.
Papuošti:
- uogų, vaisių.
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Maisto smulkintuvu sausainius susmulkinti iki miltinės tekstūros, supilti ištirpintą kokosų aliejų. Viską atsargiai išmaišyti. 18 cm apvalios atsegamos kepimo formos apačią iškloti kepimo popieriumi.
Suberti sausainius į kepimo formą, išlyginti, kad pagrindas būtų tolygus.
Pagrindą kepti apie 10 min.
Tuo metu elektriniu maišytuvu lengvai išplakti kreminį sūrį, graikinį jogurtą. Po vieną supilti kiaušinius, plakti, kol įsimaišys į tešlą. Suberti bulvių krakmolą, supilti medų, įlašinti citrinos sulčių.
Kai pagrindas atvės, kepimo formos apačią apvynioti dviem folijos sluoksniais.
Supilti įdarą. Kepimo formą pakratyti į šonus, kad įdaras pasiskirstytų tolygiai. Pyragą perkelti ant orkaitės padėklo aukštesniais šonais.
Į padėklą įpilti karšto vandens, kad apsemtų apie 1 cm.
Kepti 160 laipsnių temp. 1 val. 10 min.
Po to praverti orkaitės dureles, išpilti vandenį ir leisti pyragui atvėsti orkaitėje. Taip laikyti apie 30-40 min.
Tada pyragą uždengti ir padėti į šaldytuvą mažiausiai 4 val., o geriausia laikyti per naktį.
Peiliu perbraukti per torto šonus ir atsargiai nuimti kepimo formą. Papuošti uogomis, vaisiais.