Tradiciniai švilpikai yra kepami orkaitėje. Tačiau lygiai taip pat galite kepti ir keptuvėje, o padažą rinktis kitokį, pavyzdžiui, grybų ir grietinėlės ar dar kitokį.
Jei norite, kad švilpikai būtų traškūs, nemaišykite jų su padažu, o iškeptus švilpikus patiekite lėkštėje ir šalia įdėkite padažo. Žodžiu – tai kiekvieno skonio reikalas.
Švilpikai
Reikės:
- 800 g virtų bulvių;
- 100 g miltų;
- 1 kiaušinio;
- druskos.
Padažui:
- 200 g šaltai rūkytos šoninės;
- 1 svogūno;
- 500 ml grietinėlės;
- smulkintų krapų;
- druskos, pipirų.
Kaip gaminti
Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, išvirus nupilkite vandenį, leiskite nugaruoti ir sugrūskite ar sumalkite mėsmale. Atvėsinkite.
Į bulves įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, suberkite miltus ir suminkykite tešlą.
Miltais pabarstykite stalą, išmiltuokite rankas, imkite gerą saują tešlos, dėkite ją ant stalo, pavoliokite abiem rankom pirmyn atgal, kad gautųsi ilga plona virvelė, ją šiek tiek suplokite ir supjaustykite norimo dydžio įstrižais rombeliais.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite švilpikus, aptepkite tirpintu sviestu.
Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai apskrus (laikas priklauso nuo švilpikų dydžio).
Kol kepa švilpikai, pasiruoškite padažą.
Padažo paruošimas: šoninę ir svogūną supjaustykite smulkiai ir pakepinkite keptuvėje. Tada supilkite grietinėlę, įberkite prieskonius, įmaišykite susmulkintus krapus.
Maišydami padažą ilgai jo nelaikykite virš ugnies, kai pradės tirštėti – nukelkite.
Maišydami padažą ilgai jo nelaikykite virš ugnies, kai pradės tirštėti – nukelkite.
Iškepusius švilpikus suberkite į karščiui atsparų indą, supilkite ant jų padažą, išmaišykite, uždenkite dangčiu.
Indą su švilpikais statykite į dar karštą (išjungtą) orkaitę ir palikite 15-30 min., kad švilpikai prisigertų padažo ir suminkštėtų. Kuo ilgiau laikome orkaitėje, tuo jie skanesni.
Skanaus!