Maistas – tai būsena, todėl tų, kurie prašo mano patarimo, klausiu, kokia nuotaika ir emocinis fonas dominuoja. Tai gali būti saugumo jausmas, saugomas dar nuo vaikystės, naujo gyvenimo etapo ir su šiuo potyriu atėjęs naujas skonis, gali būti žingeidumas, kada aplankom naujas šalis ir jose atrasti nauji atspalviai ir deriniai.
Atkreipkit dėmesį, ką valgote, kai patiriate stresinės situacijas arba priešingai – kada norisi eiti, nesustoti, veikti, ir energija liejasi, esate ramus.
Maistas – tai prisiminimas, tai akimirka, siejanti mus su tam tikrais gyvenimo etapais ir mūsų vidine emocija. Todėl ne atsisakyti tam tikro maisto reikia, o labiau pažinti save ir savo charakterio savybes, reakcijas į žmones ir aplinką, o tada jau kiekvienas jausmas išsirenka tam tikrus skonius ir prieskonius.
Korėjietiškai raugintos daržovės – kimčiai (kimchi)
Reikalingi produktai:
- 1 kg kininio kopūsto
- 1 baltasis ridikas
- 2 morkos
- 3–5 vnt. svogūno laiškų
- 1 poras
- 100 g druskos
Padažui:
- 7 cm imbiero šaknies
- 7 česnako skiltelių
- 1 baltasis svogūnas
- 1 raudonoji paprika
- 50 g smulkintų džiovintų paprikų granulių
- 20 g džiovintų aitriųjų paprikų granulių
- 250 ml vandens
- 1,5-2 šaukštai ryžių miltų
- 1 šaukštas cukraus ar mėgstamo saldiklio
Pastaba: ryžių miltus galima keisti krakmolu arba prieskonius paprasčiausiai išmaišyti vandenyje, tik mažesniame kiekyje (100 ml).
Kaip gaminti
Kininį kopūsta perpjaunam išilgai pusiau ir supjaustom platesniais gabaliukais. Sudedam į stiklinį indą, apibarstome druska ir labai gerai išmaišome, kad ja pasidengtų visas kopūstas. Užpilame vandeniu, kad apsemtų, ir paliekame 24 val. stovėti.
Kitą dieną kopūstus gerai per kelis kartus nuplauname, paliekame kiaurasamtyje nuvarvėti ir dedam atgal į stiklinį indą, dar šiek tiek juos nusausinam.
Susitarkuojam baltą ridiką, morkas, susipjaustom apie 8 cm ilgio gabalėliais svogūno laiškus, norimo dydžio porą ir viską dedame į indą su kopūstu.
Užviriname vandenį, į jį iš lėto beriame ryžių miltų. Viso turimo kiekio gali ir neprireikti, stebėkite tirštumą, nes vėstant masė dar šiek tiek sutirštės. Indą pastatykit į šaltą vandenį, kad atvėstų, arba masę galima pasiruošti iš vakaro.
Į smulkintuvą sudėkit česnaką, imbierą, papriką, svogūną ir gerai iki vientisos masės permalkite. Tada lieka sumaišyti ryžių masę, ką tik permaltą masę ir prieskonius.
Visa tai supilame ant supjaustytų daržovių, gerai permaišome, kad visur pakliūtų padažo (siūlau maišyti su pirštinėmis, nes padažas aštrus ir intensyvus). Dedame į sandarius stiklinius stiklainius, gerai suspaudžiam, nuo viršaus palikdami 4-5 cm erdvę, uždarome ir laikome 24 val. kambario temperatūroje.
Po paros atidarome, kad išeitų susidariusios dujos. Šiek tiek palaikę uždarome ir dedame į šaldytuvą.
Po 2-3 parų jau galime ragauti.
Visada galite improvizuoti, keisdami prieskonių ir ingredientų santykius pagal savus skonius ir pojūčius.
Skanaus!