Savo šaltienos receptą turi turbūt kiekviena šeimininkė. O toms, kurios dar nebandė ar nori pasimokyti iš profesionalios virėjos, dirbančios kavinėje ir savaitgaliais ruošiančios vaišes šimtams vestuvių ar jubiliejų dalyvių, – Daivos iš Klaipėdos patarimai ir receptas.
„Kad šaltiena būtų tikrai skani, naudoju dviejų ar net trijų rūšių mėsą“, – pagrindinę skanios šaltienos paslaptį atskleidė ji.
Kavinės virėja pasidalijo savo receptu ir dar keliomis gudrybėmis, dėl kurių šaltiena bus neatsivalgomai skani.
Šaltiena iš trijų rūšių mėsos
Reikės:
- 500 g jautienos kumpio ar mentės;
- 1 kg kiaulienos kumpio ar mentės su kaulu ir oda;
- 4 kiaulių kojų;
- 2–3 vištų ketvirčių;
- 1 svogūno;
- 2–3 morkų;
- 2–3 salierų stiebų;
- 2–3 česnako skiltelių;
- 3–4 l vandens (jo turi būti per pirštą virš produktų).
Kaip gaminti
Mėsą sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, pavirkite 1–2 minutes ir nupilkite vandenį.
Išplaukite puodą ir vėl į jį sudėkite nuo putų nuplautą mėsą. Užpilkite vandens ir vėl užvirkite. Kai užvirs, nugriebkite vandens paviršiuje susidariusias putas.
Į vandenį dėkite neluptą, tik gerai nuplautą svogūno galvą – ji suteiks gražios spalvos, be to, verdant svogūnas nesuirs. Taip pat dėkite keletą lauro lapų. Po pusvalandžio juos galima išgriebti.
Sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą, tačiau palikite mažą tarpelį garams išeiti, ir virkite mėsą apie 5 valandas. Ugnis neturi būti kaitri – vandens paviršius turi tik vos vos burbuliuoti.
Likus valandai iki virimo pabaigos sudėkite nuskustas morkas ir salierus. Dėkite 1 v. š. druskos ir virkite dar valandą.
Šaltienai išvirus ištraukite daržoves. Mėsą ištraukite ir sudėkite į atskirą dubenį, kad atvėstų.
Į dar karštą sultinį sudėkite sutraiškytas česnakų skilteles ir palikite, kad šiek tiek atvėstų.
Kai mėsa kiek atvės, atskirkite mėsą nuo kaulų, suplėšykite ar supjaustykite mažais gabalėliais.
Sultinį perkoškite ir paragaukite – jis turėtų būtų kiek sūresnis nei norisi, mat jam sustingus druskos nebesijaus.
Paruoškite indus, kuriuose šaldysite šaltieną – tai gali būti ir didelės formos, ir nedidelės porcijinės formelės.
Į jas sudėkite mėsą, jei norite – papuoškite virtų morkų griežinėliais ir užpilkite sultiniu. Kai atvės, perkelkite į šaldytuvą.
Skanaukite, kai visiškai sustings.