Vietoj paprastų sausainių galima naudoti becukrius, vietoj sutirštinto pieno – kokosų pieną, vietoj sviesto – juodąjį šokoladą, kuris puikiai sulipdys sausainius.
Gaminau du skirtingų skonių „Tinginius“: vieną su riešutų sviestu, o kitą – su figų džemu.
Desertas su riešutų sviestu ne toks saldus, sausesnis.
Antrasis, pagardintas figų džemu, gerokai saldesnis, šlapesnis.
Abu „Tinginiai“ labai skanūs.
Su riešutų sviestu patiks mėgstantiems ne taip saldžiai, jame jaučiamas juodojo šokolado skonis.
Su figų džemu labiau patiks tikriems smaližiams, juodojo šokolado skonis ne toks ryškus.
Jeigu nerandate figų džemo, paprasčiausiai sumalkite džiovintas figas iki vientisos masės ir naudokite vietoj džemo – rezultatas bus panašus, tik ne toks saldus, nes nebus pridėtinio cukraus.
Sveikesnis „Tinginys“
Reikės:
- 360 g sausainių be cukraus;
- 1 plytelės juodojo šokolado;
- 300 ml kokosų pieno;
- 3 v. š. riešutų sviesto arba 3 v. š. figų džemo.
Kaip gaminti
Šokoladą ištirpinkite puode ir įmaišykite kokosų pieną.
Į masę sudėkite riešutų sviestą arba figų džemą – nelygu, kokio skonio „Tinginį“ norite gaminti. Išmaišykite.
Suberkite sausainius, viską gerai išmaišykite ir sukrėskite į kepimo formą, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą sustingti.
Supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir patiekite.