Šis patiekalas yra pagaminamas greitai ir lengvai: kanapių grūdai paskrudinami sausoje keptuvėje, po to sutrinami trintuvu ar sumalami kavamale su truputėliu druskos. Kai kurios šeimininkės į kanapynę įmaišo keptų svogūnų.
Kanapynė valgoma su karštomis su lupenomis išvirtomis bulvėmis.
Žemaitiškas stalas dar išsiskiria cibulyne – svogūnų griežinėlių rasalu, į kurį dedama trintų keptų silkės galvų. Valgoma taip pat su karštomis bulvėmis.
Prie cibulynės dera ir kiunkė – žirnių bei bulvių košė. Ji gaminama atskirai išverdant žirnius ir nuskustas bulves. Išvirusios bulvės sutrinamos, žirniai tik šiek tiek pagrūdami, kad liktų ir sveikų. Viskas kartu puode sumaišoma ir dar pagrūdama.
Šią košę tinka valgyti ne tik su cibulyne, bet ir su raugintais kopūstais, silke, žuvimi.
Šiuolaikinės šventės į žemaičių namus atnešė ir modernesnių patiekalų. Vienas tų, kurie ant švenčių stalo atsirado prieš kelis dešimtmečius – keptos marinuotos stintos. Tai tikras delikatesas, kuriuo didžiuodavosi žemaitės šeimininkės tais laikais, kai stintų būdavo pirkti tik pajūryje.
Išbandykite ir jūs!
Marinuotos keptos stintos
Reikės:
- 1 kg stintų;
- kelių šaukštų miltų;
- druskos;
- aliejaus.
Marinatui reikės:
- 0,75 l vandens;
- 1 morkos;
- 1 svogūno;
- 50 ml obuolių acto,
- 1 a. š. druskos;
- 1 a. š. cukraus;
- 2 laurų lapelių;
- 4 kvepiančiųjų pipirų žirnelių;
- 1 a. š. garstyčių grūdelių.
Kaip gaminti
Stintas išvalykite, apvoliokite miltuose, apibarstykite druska ir iškepkite. Sudėkite į dubenį ar indą, kuriame marinuosite.
Marinatui užvirkite vandenį, suberkite pjaustytas morkas ir svogūnus, prieskonius ir užvirkite. Pavirkite keletą minučių, nukelkite nuo kaitros. Supilkite actą. Atvėsusiu marinatu užpilkite stintas.
Ragauti galima kitą dieną. Patiekalas puikus ir tuo, kad jį galima paruošti prieš keletą dienų.