Švenčių stalo karalienė – silkė: 27 geriausi skaitytojų pamėgti receptai

2019 m. gruodžio 17 d. 09:25
Lrytas.lt
Receptas
Be patiekalų iš silkės neapsieina nė viena šventė, jau nekalbant apie Kūčias. Senoviniai, iš močiučių paveldėti ir naujoviški silkių patiekalų receptai populiarūs visus metus, bet gruodis neabejotinai yra metas, kuomet silkė dažniausiai karaliauja ant stalo.
Daugiau nuotraukų (29)
Marinuota, su grybais, daržovėmis ar vaisiais, paslėpta po patalais ar silkių tortas – receptų yra tiek daug, kad turbūt visus metus galėtume kasdien paruošti vis kitokį silkės patiekalą.
O kad išsirinkti receptą šventėms būtų paprasčiau, surinkome 27 pačius geriausius ir labiausiai skaitytojams patikusius receptus, skelbtus mūsų portale. Kiekvienas ras patį pačiausią! 
Ši silkė turi tik vieną trūkumą – jos visuomet būna per mažai 
Tikriausiai tai yra labiausiai džiuginantis silkės patiekimo būdas per Kūčias: ji itin turtingo skonio, ją lengva paruošti iš anksto. 
Kai kurie netgi sako, kad geriausias sezoninis desertas yra būtent ši silkė. Ir nors silkė nėra mano mėgstamiausias maistas, turiu sutikti, kad ši yra tokia skani, jog net paruošusi jos trigubai daugiau galiausiai vis tiek gailiuosi, kad buvo per mažai. Tik svarbu naudoti kokybišką silkę.
Saldūs karamelizuoti svogūnai ir kvapnūs, sultingi baravykai idealiai dera su traškiais graikiniais riešutais ir sūria silke. 
Prieš patiekdami būtinai leiskite užklotai silkei ne trumpiau kaip gerą valandą pastovėti, kad skoniai turėtų pakankamai laiko susidraugauti ir atsiskleisti. Pavyzdžiui, aš kartais silkę užkloju net dieną prieš Kūčias ir palieku šaldytuve. Receptą rasite žemiau:
Nustebinkite namiškius ir svečius: bulvių krepšeliai su silke 
Ne paslaptis, kad artėjant šventėms daugelis šeimininkių dairosi skanių idėjų, kuo nustebinti namiškius ir svečius. 
Mane asmeniškai dažnai žavi kiek įdomesnis patiekalo pateikimas. 
Šis kaip tik toks, kai užuot į dubenį sukrėtę mišrainę ir šalia padėję silkę, viską galite patiekti keptuose bulvių krepšeliuose. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Marinuota silkė: vos du eurai, dešimt minučių darbo, o šlovė – ilgam
„Svarsčiau, ar verta į jūsų rengiamą šventinių receptų konkursą siųsti šį savo virtuvės „hitą“. Ne todėl, kad abejočiau, jog jis vertas šventinio stalo, o todėl kad yra toks paprastas“, – rašo vilnietė Regina.
Jos siūlomą patiekalą – marinuotą silkę – užtrunka pagaminti vos dešimt penkiolika minučių, jam tereikia vos kelių ingredientų, tačiau jis patinka kone visiems, net ir tiems, kurie paprastai į silkę žiūri abejingai.
„Per beveik penkerius metus, kiek gaminu šią silkę, nesulaukiau abejingos ragavusiųjų reakcijos. Visi tik giria. Beje, suskaičiavau, kad patiekalo savikaina nesiekia net trijų eurų“, – rašo Regina. Jos receptą rasite žemiau:
Fantastiškai skani silkė su džiovintais vaisiais ilgai ant stalo neužsigulės
Šį pasiūlymą šventėms atsiuntė Andželika Labanauskas. Silkę ji paruošė su porais, džiovintais abrikosais ir slyvomis – vaisiai sūriai silkei suteikė gaivaus skonio.  Taip paruošta silkė ilgai ant stalo neužsigulės.
Išbandykite ir jūs. Receptas žemiau:
Silkė su karamelizuotais svogūnais: receptas, kurį verta išbandyti
Silkės receptas kurį tikrai verta išbandyti. Seniai užmačiau šį silkės receptą ir ilgai varvinau seilę, kol prisiruošiau išbandyti. Skonį vertinčiau 9 iš 10. Puikiai.
Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Nuostabaus skonio karališka silkė verta vietos ant Kūčių stalo
„Nuostabaus skonio karališka silkė. Tikrai verta vietos ant Kūčių stalo“, – tikina mūsų skaitytoja Diana Bružinskaitė, atsiuntusi šį receptą. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Silkė su porais ir žirneliais: naujas ir tikrai įdomus receptas
Akys užkliuvo už naujo recepto. Kažkas įdomaus, nebandyto ir negirdėto. Visi produktai gulėjo šaldytuve, tad atsirado puiki proga išbandyti šią mišrainę.
Galiu pasakyti – tikrai skani. Tik patariu: nepirkite prastos silkės, o jūsų mėgstamiausią, nes tik nuo jos priklausys šios mišrainės skonis. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Fantastiškai skani silkė pirmoji dingsta nuo švenčių stalo
Silkių patiekalai – vieni populiariausių per šventes. Ir nors tradiciškai silkė puikuojasi ant Kūčių stalo, ji puikiai tiks ir bet kokia kita proga. 
2017-ųjų konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“ „Skonio “ skaitytoja Jelena Girkontienė atsiuntė neįprastai paruoštos silkės receptą. Tereikės trijų ingredientų.
„Šis patiekalas gaminamas labai greitai ir yra labai universalus – tinka bet kokia proga, atrodo puikiai, o nuo stalo dingsta vienas pirmųjų“, – patikino Jelena. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Silkių kamuoliukai: gražu, originalu ir neatima daug laiko
„Tokiais silkės kamuoliukais ne tik papuošite stalą, bet ir nustebinsite savo svečius.
Gražiai ir originaliai atrodo, o šiam valgiui paruošti sugaišite tiek pat laiko, kiek ir ruošdami bet kokį patiekalą iš silkės“, – rašo recepto autorė Audronė. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Silkė su avokadų kremu: pagaminti lengva, o skonį įsimins visi 
„Mėgstu gaminti, atrasti naujus sonius. Patinka greitai pagaminami paprasti, bet neprasti patiekalai. 
Silkė su avokadų kremu – labai greitai pagaminamas, įsimintino skonio patiekalas, kurį ruošiu Kūčių stalui. Manau, patiks daugumai šeimininkių ir tiems, kurie nemėgsta svogūnų“, – rašo recepto autorė Rima. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Silkės vyniotinis „Margutis“: jau žinau, ką gaminsiu šventėms
„Šiandien pasigaminau gardų silkės vyniotinį „Margutį“, kuris skoniu pranoko visus mano lūkesčius. Nepasikuklinsiu, bet man jis ne tik skanus, bet ir patiektas ant stalo, perpjautas atrodo labai gražiai.
Šis vyniotinis pagaminamas labai greitai, tik reikės trupučio kantrybės, kad jis šaldytuve sutvirtėtų, todėl geriausia jį gaminti iš vakaro – kils mažiau pagundų paragauti.
Jau dabar žinau, kad „Margutis“ tikrai bus ant mano šventinio stalo“, – rašo recepto autorė Audronė. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Dzūkiškas silkės receptas, kuriuo dar niekas nenusivylė
„Daugams, artimiesiems ši silkė labai patinka. Niekas ja nenusivylė. Tik reikia mėgti grikius“, – šyptelėjo linksma dzūkė, recepto autorė, ir pateikia savo nuostabaus patiekalo receptą. Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Silkė su grybais ir pupelėmis: mano pamėgtas, ne kartą išbandytas receptas
„Silkė ir grybai – nepakartojamas duetas. Grybų ir pupelių pagardą silkei dažniausiai ruošiu šaltuoju metų laiku, kai už lango siaučia pūgos ir laukiu Kalėdų. 
Ruošti šį pagardą mane išmokė Agnė. Vaišino šia silke, kai svečiavausi pas ją. 
Taip paruošta silkė man labai patiko ir tapo dažnai ruošiama mano namuose“, – rašo recepto autorė Ingrida. 
Jos receptą rasite žemiau:
Citrininė silkė su medumi pagal naują receptą – rekomenduoju ir jums
Jei mėgstate švelnią ir kvapnią silkę, tai šis receptas yra kaip tik tai, ko jums reikia šventėms. Medus, susimaišęs su baltojo vyno actu, citrinų ir svogūnų sultimis bei silkių sūrumu, sukuria saldžiarūgštį marinatą, o petražolės dalijasi gaivumu. 
Šitaip paruoštą silkę galima marinuoti 2-3 dienas. Pasimarinavusi silkė sustandėja, prisigeria gaiviai salsvos marinato rūgštelės ir citrinų bei petražolių aromato. Rekomenduoju. 
Neįprasto skonio silkė su pomidorais patiko visiems jos paragavusiems
Ši neįprasto skonio silkė kadaise buvo sukritikuota dėl didelio kiekio majonezo, bet juk visada galima naudoti mažiau. Jos skonis patiko visiems ragavusiems.
Receptas čia:
Švediškas receptas: paprastas prieskonis silkę paverčia ypatinga
Silkė užima garbingą vietą ant skandinavų stalo. Švedai, suomiai ar danai be jos neįsivaizduoja nei kasdienio, nei švečių stalo. 
Skandinavai silkei marinuoti naudoja įvairiausius pagardus: druską, actą, žolelės, svogūnus, vyšnias, spanguoles ar apelsinus.
Vienas iš tradicinių silkės paruošimo būdų yra silkė su garstyčiomis (šved. senapssill). Taip paruošta silkė yra ypatingo skonio, kurį nulemia garstyčios ir kiti prieskoniai. Ji šiek tiek salsvoka, tačiau tikrai išskirtinė.
Garstyčių patalais užklota silkė valgoma arba su bulvėmis, arba su duona. Pirmuoju atveju ji tiks vakarienei ar pietums, antruoju – užkandėlei.
Marinuota silkė, menanti močiutės laikus
Šiandien užsimaniau silkės. Labai, labai. Teko greitai susisukti, kol norai nepasikeitė. Paprasta, močiutės laikų, bet tokia skani. Receptą rasite žemiau:
Silkė bulvių ir žirnelių pataluose maloniai nustebino skoniu 
Nustebino tiek paruošimo paprastumas, tiek skonis. Mano receptoriams trūko tik trupučio aštresnių pojūčių, todėl į avantiūrą įpainiojau svogūną. Skanaujame šį patiekalą su malonumu jau daug metų.
Receptą rasite žemiau:
Užkandėlė su silke ir avokadais: nieko ypatingo, bet labai skanu
Ši užkandėlė nėra nei nauja, nei ypatinga, bet labai skani. Ir dar puošia stalą!
Receptą rasite paspaudę žemiau esančią nuorodą:
Silkė su grybais ir agurkais verta vietos ant švenčių stalo 
Tai vienas mūsų mėgstamiausių silkių patiekalų su marinuotomis daržo ir miško gėrybių atsargomis, kuriomis kiekvienais metais parūpina mano tėvai. 
Silkė nuostabiai dera su marinuotais agurkais ir marinuotais miško grybais – baravykais, kazlėkais. Marinuotus miško grybus galite keisti šviežiais pievagrybiais, bet jų imkite dvigubai daugiau. 
Paprasta, bet labai skanu ir labai gerai. Būtinai išbandykite. Gal net šis receptas jums taip patiks, kad pakartosite jį ir per Kūčias? 
Nuodėmingai skani marinuota silkė. Sunku sustoti valgyti
Didelių įžangų nebus, nes vis lakstau į virtuvę pakabinti silkės. Pakabinu šakute keletą gabaliukų ir vėl bėgioju iš kambario į virtuvę. Kojos pačios neša ten, o rankos tiesiasi į stiklainį su silke.
Man, silkės mylėtojai, labai patiko šis patiekalas. Aišku, kantrybės reikalauja laukimas, bet paskui... Su juoda duona ar karšta bulve – tikras apsivalgymas. Receptą rasite žemiau:
Šeimos pamėgtai silkei išskirtinio skonio suteikia džiovinti pomidorai
„Noriu pasidalinti mūsų šeimoje pamėgtos silkės su džiovintais pomidorais ir moliūgų sėklomis receptu.
Tai labai lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas, be kurio neįsivaizduojamas mūsų šeimos Kūčių stalas“, – rašo „Skonio“ skaitytojas Audrius. Jo receptą rasite žemiau:
Sluoksniuota silkė – pasidarykite šventę kasdien
Tai nėra silkės pataluose variacija. Silkės čia minimaliai. Tačiau bulvių, pomidorų ir kiaušinių derinys su ja tikrai užburiantis.
Patiekalas tinka ir švenčių stalui, o jeigu norite šventės kasdien, jis tiks bet kurią dieną, bet kuria proga, kokią tik sugalvotumėte.
Pasakiškai skani kelių kąsnių silkės užkandėlė
Pasakiška užkandėlė. Kelių kąsnių. Produktų šiam užkandžiui paruošti, manau, kiekviena šeimininkė ras savo namuose.
Tai puikus užkandis, kai norisi pavaišinti netikėtai užgriuvusius svečius, nes ilgiausiai užtruks tik kiaušinių virimas. Per 20 minučių paruošite užkandėlę, kurios užteks 4 alkaniems žmonėms.
Lavašo suktinukai su silke: tokių dar neteko ragauti
„Tokią lavašo ir silkės užkandėlę paruošiau pirmą kartą. Tiesiog pamaniau: jeigu skanūs lavašo ir lašišos suktinukai, tai ne prastesnis skonis bus ir su silkute.
Ir aš neapsirikau. Ir skanu, ir originalu, o svarbiausia, kad dar niekur neteko ragauti ir matyti tokių suktinukų“, – tvirtina recepto autorė Audronė. Jos receptą rasite žemiau:
Silkė su morkomis ir spanguolėmis verta vietos ant švenčių stalo
Silkė, pagardinta kalėdiniais prieskoniais, papuoš bet kurį stalą. Šis receptas dalyvavo 2018-ųjų receptų konkurse „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“. Jos receptą rasite žemiau:
Silkė ant patalų: užkandis, kuriuo nenorėsite dalintis
Ši idėja visiems labai patiko. Juokavome, kad ant stalo padėjus įprastą silkę po patalais ja reikia dalintis, o čia – patiekalas, kuriuo nereikia dalintis. Kiekvienam – savo porcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.