Jei ir jūs norit pasielgti taip pat, nepatingėkite – gaminkite! Pirktinės dovanos niekada neprilygs rankų darbo dovanoms, į kurias įdėta daug meilės ir šilumos.
O apelsinų marmeladas – puiki dovana smaližiams. Geriausia dalis – jis itin lengvai pagaminamas, sveikas ir vos iš dviejų ingredientų.
SVARBU: recepto aprašyme rasite eilutę apie žievelės baltąją dalį ir jos pašalinimą. Nepraleiskite to pro akis, kitaip turėsite karčią oranžinę košę, o ne apelsinų marmeladą.
Iš nurodyto kiekio išeis 2 vidutinio dydžio (apie 200 ml) indeliai marmelado, tad esant reikalui kiekį mažinkite arba didinkite savo nuožiūra.
Apelsinų marmeladas
Reikės:
- 6 apelsinų;
- 5–6 v.š. su kaupu medaus.
Kaip gaminti
Apelsinus labai gerai nuplauname.
Nuo 3 apelsinų kuo ploniau nulupame odeles – jas dėsime į marmeladą. Naudokite peilį arba skustuką, kaip patogiau. Svarbiausia, kad ant žievelės neliktų baltos apelsino dalies, nes joje – visas kartumas. Jei lupant vis tiek lieka baltosios dalies, ją švelniai pašalinkite braukdami šaukštelio galu.
Žieveles supjaustykite norimo dyžio gabalėliais, bet man labiausiai patinka plonomis 2-3 cm ilgio juostelėmis.
Visus apelsinus nulupame, šiek tiek pasmulkiname, išame sėklytes bei pašaliname tas baltas dalis.
Smulkintą apelsiną dedame į maisto smulkintuvą ir triname, kol gausime tirštas sultis su daug minkštimo.
Sutrintus apelsinus, žieveles bei medų dedame į puodą, jungiame didelę kaitrą ir maišydami užverdame.
Kaitrą sumažiname iki mažos ir leidžiame burbuliuoti nuo 40 minučių iki valandos, vis pamaišydami, kad nepriliptų prie dugno. Verdant reikėtų paragauti, ar netrūksta saldumo. Jei trūksta – dėkite dar šaukštą ar du medaus.
Marmeladui leidžiame pilnai atvėsti, dedame į stiklinį indelį (geriausia šiek tiek pasterizuotą, tai padaryti labai paprasta – indelį kelioms minutėms įdėkite į karštą orkaitę) ir laikome šaldytuve.