Kopūstai man – maisto produktas, iš kurio valgius mėgsta ruošti močiutės. Retai įleidžiu į juos nagus. Bet jei jau čiumpu, tai valgysime visą savaitę. Taip ir nutiko su šiomis salotomis, su šiuo orkaitėje keptu greitai paruošiamu patiekalu.
Pasirodo, raudongūžis kopūstas ne tik labai gražiai nuspalvina Velykų kiaušinius, bet ir gali virsti labai skania, sveika ir greita vakariene. Tik apšlakstai aliejumi, prieskoniais ir pašauni kepti.
Šiame patiekale kopūstas buvo karalius, bet jis gali tikti ir kaip garnyras prie žuvies ar grilyje keptų patiekalų, vegetariškame mėsainyje jis gali pakeisti mėsą, sumuštinyje be glitimo – duoną.
Dalijuosi labiau gairėmis, o ne tiksliu receptu.
Orkaitėje kepto raudongūžio kopūsto salotos
Reikės:
• ketvirčio raudongūžio kopūsto galvos;
• kelių saujų bazilikų, gražgarsčių ar salotų;
• kelių saujų lapinių kopūstų (nebūtinai);
• pakelio ožkų pieno sūrio;
• kanapių sėklų;
• avokado;
• alyvuogių aliejaus;
• tiršto balzaminio acto;
• citrinų ar žaliųjų citrinų sulčių;
• druskos, pipirų, mėgstamų džiovintų žolelių.
Kaip gaminti
Kopūstą pasistenkite supjaustyti skiltelėmis kaip obuolį, kad iškepus šerdis išlaikytų lapus. Supjaustytus kopūstus apšlakstykite aliejumi.
Jei naudosite lapinius kopūstus, nuplaukite, nusausinkite, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska ir paminkykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
Skardą išklokite sviestiniu popieriumi, išdėliokite raudongūžių kopūstų skilteles, pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 10 minučių.
Atidarykite orkaitę, apverskite kopūsto skilteles, jeigu reikia, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska, pipirais, mėgstamais prieskoniais ir kepkite orkaitėje dar 10 minučių. Kartu pašaukite kepti lapinius kopūstus, jeigu patiekalui naudosite ir juos.
Tuo metu nuplaukite ir susipjaustykite likusius ingredientus. Išdėliokite lėkštėse.
Ant viršaus dėkite iškepusius kopūstus, apibarstykite kanapių sėklomis, apšlakstykite aliejumi, balzaminiu actu, citrinų sultimis ir prieskoniais.